Skip to content

Rectus Diastasse

Informatie

Rectus Diastase

Wat is een rectus diastase?

Tijdens de zwangerschap wijken de buikspieren om ruimte te maken voor de groeiende baby. Het uiteenwijken van de rechte buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt noem je een diastase. De peesplaat loopt van de onderkant van het borstbeen naar de bovenkant van het schaambot en is normaal gesproken ongeveer één cm breed. Een diastase kan van beneden tot boven voorkomen.

Zo voelt een rectus diastase

Symptomen van een diastase ontwikkelen zich gaandeweg het verloop van de zwangerschap en kunnen na de weeën en de geboorte voortduren. Gescheiden buikspieren zijn op zichzelf niet altijd pijnlijk, maar de effecten van een rectus diastase kunnen pijn veroorzaken.

Een vrouw met deze klachten kan elk van de volgende symptomen hebben:

 • Een zichtbare en voelbare (door aanraking) scheiding van de musculus rectus abdominis.
 • Gevoel van ‘flubberigheid’ in de buikspieren.
 • Dysfunctie van de bekkenbodemspieren, waardoor plas- of darmproblemen ontstaan.
 • Last van pijn in de bekken/in de lage rug.
 • Slechte houding.
 • Gevoel van zwakte rond het middenrif.
 • Pijn bij seks.

Na een keizersnede kunnen door het litteken van de incisie de symptomen die met een rectus diastase worden geassocieerd benadrukt worden.

Wat kan de fysiotherapeut doen?

Fysiotherapie is een zeer effectieve manier om de symptomen van een rectus diastase te beheersen en om functionele capaciteit te vergroten. Onze fysiotherapeut kan u helpen met:

 • Houdingstraining – Het verbeteren van controle over de houding is een van de meest belangrijke onderdelen van de behandeling van vrouwen, die te maken hebben met een rectus diastase. Onze fysiotherapeut helpt u om te leren hoe u uw kern moet stabiliseren, zonder de musculus rectus abdominis te overbelasten. Dit zal training van uw andere kernspieren betekenen, zoals de musculus transversus abdominis (een diepe buikspier) en de bekkenbodemspieren. De fysiotherapeut laat zien hoe u de dagelijkse dingen, zoals het optillen en dragen van uw baby, met een juiste houding kunt doen.
 • Rekken – Wanneer sommige spieren zwak en verrekt raken, kunnen andere spieren overactief en stijf worden. Uw fysiotherapeut laat zien welke spieren voorzichtig gerekt moeten worden om uw kracht en houding te verbeteren.
 • Gebruik van een brace – Soms kan het gebruik van tape of een brace op de onderrug en buik verzachtende externe steun geven voor vrouwen met rectus diastase in de eerste fase van revalidatie. Het kan u ook helpen om de juiste houding van het gebied rond uw middenrif te leren, omdat dat steun geeft van de pijn die u voelt kan verminderen.
 • Advies – Er zijn factoren waarvan u het bestaan zelfs misschien niet weet, die verband houding met uw pijn of de beperkingen van uw beweging, die uw fysiotherapeut kan helpen oplossen. Onze fysiotherapeut helpt u om de bewegingen en activiteiten te begrijpen, die u het beste kunt vermijden, terwijl u van een rectus diastase herstelt (het is bijvoorbeeld beter dat vrouwen met een rectus diastase geen sit-ups of crunches doen). De fysiotherapeut is in staat om u veilige en effectieve manieren te leren om weer volledig te kunnen functioneren.

Vergoeding door zorgverzekering

Behandeling van een rectus diastase valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor meer informatie over uw aanvullende verzekering kunt u terecht op de website Fysiovergoeding.

Wij hanteren geen wachtlijst!

Heeft u last van een rectus diastase en wilt u een behandelafspraak inplannen? Neem dan contact op om een te maken bij onze bekkenfysiotherapeut Daniëlle. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.

fysio-4.03-1-scaled-e1672605780986

Daniëlle Hooischuur

Fysiotherapeut

BIG 04244315
Bekkentherapie
Dry Needling
Zwangerschapsgerelateerde klachten
Leefstijlcoach

Bekkentherapie in Purmerend

Bij ons in de praktijk is Daniëlle gespecialiseerd in bekkenklachten.
U kunt bij haar terecht voor:

Geen wachtlijst

Heeft u last van uw bekken of wilt u bekkencheck inplannen? Maak dan een afspraak bij Daniëlle. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.

Bekkentherapie vindt 4 dagen plaats op onze locaties aan de Zuiderweg 115e en De Graeffweg 74.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.