Herstel na keizersnede
Informatie
Herstel na keizersnede
Fysiotherapie na een keizersnede
Sommige vrouwen bevallen op de ‘natuurlijke manier’ oftewel vaginaal, andere vrouwen krijgen om uiteenlopende redenen een keizersnede. U vraagt zich wellicht af wat dit exact inhoudt of welke gevolgen dit heeft voor uw lichaam. Hoe zit het bijvoorbeeld met het herstel na een keizersnede?
Het herstel na een keizersnede
Het herstel na een keizersnede vraagt om een iets andere aanpak dan een vaginale bevalling. Tijdens een keizersnede wordt er door verschillende lagen in de onderbuik een incisie gemaakt: de huid, vetweefsel, bindweefsel en baarmoeder. De buikspieren zijn opzij geduwd om de baby ter wereld te kunnen brengen. Al deze lagen worden gehecht en hebben zo’n 6-8 weken wondherstel nodig.
Klachten na een keizersnede
Na een bevalling met een keizersnede kunnen de volgende klachten voorkomen:
- Pijn in de (onder)buik
- Darmklachten
- Rugklachten
- Bekkenbodemproblemen
- Dikke (onder)buik
- Heup en/of liesklachten
- Benauwdheid
- Nekklachten
- Pijn bij buikspieroefeningen.

Wat kan de fysiotherapeut doen?
Bij herstel na een keizersnede is het belangrijk om alles rustig op te bouwen. De eerste zes weken is het beter om geen zwaar huishoudelijk werk of zwaar tilwerk doen en daarnaast wordt sporten wordt ook afgeraden.
Na deze periode is het belangrijk om oefeningen te doen om van deze buikoperatie te herstellen, zodat u weer snel in goede conditie komt. Onze bekkenfysiotherapeut kan een oefenschema voor u opstellen.
Littekentherapie
Littekenweefsel kan verklevingen veroorzaken van het buikvlies, darmen, buik-, bekkenbodem- en heupspieren. De buikspieren en bindweefsel op de buik zijn onderdeel van een ‘ koker’ die rond de middel loopt. Daarom ‘trekt’ het littekenweefsel van de keizersnede op de buik ook aan de rug, waardoor er klachten zoals pijn in de (onder)buik, rugklachten en bekkenpijn kunnen ontstaan. Ook kan het litteken hard, stug, of bobbelig aanvoelen.
Doorgaans mag er 6 weken na de bevalling rustig worden begonnen met het masseren van het litteken. Zorg dat u alvast rond die tijd een afspraak hebt staan met onze bekkenfysiotherapeut zodat u advies krijgt hoe u zelf op een verantwoorde manier aan de slag kunt met de verzorging van het litteken.
Deep Oscillation
Tijdens de behandeling van een litteken kan er ook gekozen worden om gebruik te maken van deep oscillation, een nieuwe behandelmethode die het weefselherstel bespoedigt en pijn vermindert.
Bij deep oscillation wordt er een elektrostatisch veld opgewekt dat leidt tot zeer doordringende trillingen (tot 8 cm diepte) in het behandelde gebied. Doordat het weefsel als het ware grondig ‘gemasseerd’ wordt, komen de natuurlijke herstelprocessen sneller op gang.
De deep oscillation behandeling is pijnvrij en kan worden uitgevoerd door onze bekkenfysiotherapeut. Deze behandeling wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de aanvullende verzekering.
Wij hanteren geen wachtlijst!
Heeft u last van klachten na uw keizersnede en wilt u een behandelafspraak inplannen? Maak dan een afspraak bij onze bekkenfysiotherapeut Daniëlle (op donderdag aanwezig). Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.

Daniëlle Hooischuur
BIG 04244315
Bekkentherapie
Dry Needling
Zwangerschapsgerelateerde klachten
Leeftsijlcoach
Bekkentherapie in Purmerend
Bij ons in de praktijk is Daniëlle gespecialiseerd in bekkenklachten.
U kunt bij haar terecht voor:
- bekkentherapie
- dry needling
- zwangerschapsgerelateerde klachten
- bekkencheck na zwangerschap (post partum bekken consult)
Geen wachtlijst
Heeft u last van uw bekken of wilt u bekkencheck inplannen? Maak dan een afspraak bij Daniëlle. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.
Bekkentherapie vindt 4 dagen plaats op onze locaties aan de Zuiderweg 115e en De Graeffweg 74.
Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.