Skip to content

Chronische pijn

Specialisaties

Chronische pijn

Wat is chronische pijn

Als u chronische pijn heeft, kan dit een ongelooflijke impact hebben op uw leven. Het is een veelvoorkomende klacht: bij ongeveer 20% van de bevolking is chronische pijn aanwezig.

In de loop der jaren zijn de inzichten rond pijn behoorlijk veranderd. Tegenwoordig is de focus met name gericht op het geven van goede informatie en het helpen om actief te blijven ondanks de pijnklachten.

De vragen rondom chronische pijn zijn vaak:

  • Zit mijn pijn tussen mijn oren? Stel ik me aan? Is het psychisch?’
  • Is bewegen met pijn wel veilig? Maak ik niets kapot? Kan ik mijn pijn negeren?
  • Uit de foto’s blijkt dat ik artrose heb, betekent dit dat mijn klachten nooit meer overgaan?
  • Mijn rug is versleten, dan is het toch niet veilig om te bewegen?
  • Is het te verhelpen, is er een oorzaak?’
  • Als ik zoveel pijn heb, moet er toch wel iets heel erg mis zijn met mij?

Fysiotherapie bij chronische pijn

De fysiotherapeut kan u helpen bij klachten die te maken hebben met chronische pijn en met onbegrepen lichamelijke klachten

Patiënten met chronische pijn durven vaak niet goed te bewegen, omdat elke beweging pijn veroorzaakt. Alleen al de dreiging van mogelijke pijn zorgt ervoor dat u de pijn heftiger kunt ervaren dan het in werkelijkheid is.

Toch is bewegen belangrijk. Daarom zal de fysiotherapeut u eerst in staat stellen om uw pijn te begrijpen zodat u er minder bang wordt en weet dat het ‘veilig is om te bewegen’.

Daarna bekijkt de fysiotherapeut welke behandelvorm het meest geschikt voor u is. Tegenwoordig weten we steeds beter bij welke patiënt welke behandelvorm werkt en bij wie niet. Hierbij is niet alleen de klacht (zoals rugklachten, hoofdpijn of buikpijn) belangrijk, maar ook bio-psycho-sociale factoren. Net als bij smaak en taal is de ontwikkeling en omgang bij pijn in de loop van iemands leven van groot belang. Pijn is immers een beschermingssysteem. En dat systeem ontwikkelt zich bij iedereen op een andere manier.

Bij chronische pijn is het dan ook van belang om eerst brede informatie te verzamelen (bio-psycho-sociaal) over de patiënt en diens leven om een goed behandelplan op te stellen. Het behandelplan zal in de meeste gevallen gericht zijn op het anders omgaan met pijn en het veranderen van iemands slaap- en activiteitenpatroon.

Chronische pijn na trauma

Soms is de pijn gerelateerd aan een eerder meegemaakt trauma, bijvoorbeeld een auto-ongeluk, operatie, bevalling of bedreiging. Dan kan begeleiding door een psycholoog zeer zinvol en effectief zijn.

Mocht uit de bio-psycho-sociale anamnese blijken dat er knelpunten liggen op verschillende vlakken dan wordt er actief op zoek gegaan naar mogelijkheden om ook in de eerste lijn samen te werken met andere disciplines en te komen tot een multidisciplinaire behandeling.

Aanhoudende lichamelijke klachten (ALK)

Soms zijn er voor lichamelijke klachten geen duidelijke oorzaken. Dit noemen we aanhoudende lichamelijke klachten (ALK). Of met een andere naam: psychosomatische klachten.

Psychosomatische klachten kunnen uw leven enorm ontregelen. U ervaart zeer reële pijn- of uitvalsklachten, maar zowel uw huisarts als de specialist kunnen geen lichamelijke (somatische) oorzaak vinden.

Voorbeelden van dit soort klachten zijn:

  • vermoeidheid
  • (onbegrepen) pijnklachten
  • duizeligheid en hoofdpijn
  • spier- en gewrichtspijn
  • benauwdheid
  • hartkloppingen
  • druk op de borst
  • chronische klachten

Omdat uw klachten zo reëel en levensecht zijn, is het vaak moeilijk te accepteren dat er ook psychische factoren een rol zouden kunnen spelen. 

Als u last heeft van aanhoudende lichamelijke klachten (ALK) kunt u bij ons terecht voor Psychosomatische Fysiotherapie. Hierbij worden alle lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling betrokken, waaronder uw leef- en werkomstandigheden. Ook bij deze therapievorm wordt nauw samengewerkt met andere deskundigen zoals de huisarts, medisch specialist, psycholoog of bedrijfsarts.

VERGOEDING DOOR ZORGVERZEKERING

Als u een chronische aandoening heeft die op de chronische lijst staat, krijgt u fysiotherapie vanaf de 21ste behandeling vergoed uit de basisverzekering. Als u een aanvullende verzekering heeft afgesloten, worden de eerste 20 behandeling hieruit vergoed.

Om zeker te weten dat u in aanmerking komt voor vergoeding uit de basisverzekering is het verstandig dit eerst met uw zorgverzekeraar te bespreken. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Zorgwijzer.

Geen wachtlijst, direct aan de beurt

Binnen onze praktijk is Stephanie gespecialiseerd in chronische pijn en psychosomatische pijnklachten. Zij is tevens twee dagen in de week werkzaam bij Pijnprofessionals.

Vraag gerust naar Stephanie als u een afspraak maakt voor chronische pijn of neem contact op als u meer informatie wilt. Wij hanteren geen wachtlijst, u bent direct aan de beurt!

ons team
Het team van Fysiotherapie Kamphuis en Hof

Kijkt u ook eens bij onze andere Specialisaties.
Wilt u meer informatie over fysiotherapie? Klik dan hier.

Fysiotherapie in Purmerend

U kunt bij ons snel terecht op verschillende locaties. Als u een afspraak maakt, dan willen we graag wat meer informatie over uw klacht. Op die manier zorgen we samen dat u bij de beste therapeut voor uw klacht terecht komt.

Om een afspraak te maken bij reguliere fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig. Bij chronische klachten vragen we u wel om een verwijzing. We kunnen dit eventueel later regelen indien nodig.

Wij streven naar een snelle behandeling omdat dit bijna altijd zorgt voor een sneller herstel van uw klachten. Mede daarom hanteren wij geen wachtlijst.

De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er is hierbij een uitzondering bij post-COVID klachten, COPD en artrose in de heup en knie. De eerste behandeling zullen we dit met u doornemen.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.