Skip to content

Rug en bekken

BEHANDELINGEN

Waar heeft u last van?

Klachten aan rug en bekken:

Lage rugpijn en bekkenklachten

Algemene klachten

Rug en bekken kunnen vervelende problemen geven. Lage rugpijn en bekkenklachten zijn dan ook veel voorkomende en geziene klachten in onze fysiotherapie praktijk. Een adequate behandeling van iemand met lage rugpijn of bekkenklachten begint met het stellen van de juiste diagnose. In het geval van lage rugpijn of bekkenklachten komt dit neer op het maken van onderscheid tussen specifieke en aspecifieke lage rugpijn of bekkenklachten.

Aspecifieke lage rugpijn en bekkenklachten zijn klachten waarvoor geen aanwijsbare specifieke oorzaak voor de klachten te vinden is. Dit is het geval bij ongeveer 90% van alle patiënten. Er zijn verschillende risicofactoren voor het ontstaan van aspecifieke lage rugpijn of bekkenklachten zoals spanning en stress maar ook obesitas en artrose.

Ondanks dat de klachten bij lage rugpijn of bekkenklachten soms vrijwel identiek lijken, kunnen de oorzaken verschillend zijn. Een goede diagnose van uw rug en bekken probleem is dus erg belangrijk om de juiste behandeling te kunnen instellen. De fysiotherapeut neemt daarom voldoende tijd voor een onderzoek om u vervolgens accuraat te kunnen behandelen.

Lees op onze website meer over Lage rugpijn en bekkenklachten of Bekkenklachten.

Houding gerelateerde wervelkolom-, rug- en bekkenklachten

sway back houding
gamers rug

Rugklachten komen steeds vaker voor. Veel mensen hebben last van hun rug en bekken bij langdurig zitten, staan of liggen. Terwijl deze klachten kunnen worden voorkomen door de juiste houding aan te nemen. Maar wat is nu de juiste houding? Dit is voor iedereen anders en afhankelijk van wat uw voorkeur is in bewegen.

Mensen bewegen in ketens, immers een deur open doen doe je niet met alleen je vingers. Je hele lichaam beweegt mee. De fysiotherapeut onderzoekt samen met u uw voorkeurs keten van bewegen en begeleidt u in het aanpassen hiervan. Hierdoor kunnen rug en bekken klachten verholpen en -belangrijker!- voorkomen worden.

Uitstralende pijn van bil naar been

PIRIFORMIS SPIER SYNDROOM
PIRIFORMIS DYSFUNCTIE
PIRIFORMIS IMPINGEMENT

Het zogeheten Piriformis syndroom kan bij mensen stevige pijn in de bil veroorzaken, waarbij uitstralende pijn naar het been kan gaan. Het gaat hierbij om pijn in de achterkant van het bovenbeen, de kuit of zelfs in onze voet. Voordat het Piriformis syndroom behandeld wordt, is het belangrijk om te kijken hoe het precies ontstaat om zo de beste behandelmethode te gebruiken. Afhankelijk van de oorzaak en duur zal het herstel variëren van een paar dagen tot een paar maanden.

Ischias

LAGE RUGPIJN MET UITSTRALING NAAR ÉÉN BEEN OF BIL

De grote beenzenuw wordt de Ischiadicus genoemd. Deze zenuw loopt vanuit onze wervelkolom in de heup en aan de achterzijde van het been tot aan de voet. Op het moment dat er druk op de zenuw komt, raakt deze geïrriteerd en spreekt men van Ischias. Het Piriformis syndroom kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van Ischias. Hierbij wordt de zenuw namelijk bekneld. Mensen ervaren vaak een heftigere pijn dan bij dan bij het Piriformes syndroom, die ook met rust niet echt wegtrekt. Het voelt als kiespijn. De fysiotherapeut heeft een aantal mogelijkheden om deze aandoening effectief te behandelen. Doordat zenuwbanen minder snel herstellen, zal de behandeling wat langer nodig hebben om het juiste effect te hebben.

Spierklachten rug

Referred pain

Veel mensen die rugklachten ervaren denken dat de oorzaak van de pijn in hun rug zit. Dit is soms waar, maar in de meeste gevallen heeft het met ‘referred pain’ te maken. Referred pain ofwel ‘afgeleide pijn’ wil zeggen dat de pijn op een andere plek veroorzaakt wordt dan waar de pijn zich bevindt. Wanneer dit het geval is, kunnen we in de meeste gevallen zeggen dat deze rugpijn veroorzaakt wordt door triggerpoints of pijnpunten. Deze pijnpunten worden veroorzaakt door overbelasting bij verkeerd of te weinig bewegen. Middels o.a. bindweefseltherapie of dry needling zijn deze klachten snel te verhelpen. Vaak zult u bij de fysiotherapeut oefeningen aanleren waarmee u zelf meer controle krijgt over deze klachten en eventueel op een andere manier leert bewegen.

Slijtage onderrug

Lumbale artrose
Onderrug osteoartritis
Lumbale degeneratie
Spinale degeneratie
Lage rug artritis
Lage rug slijtage

Artrose in de lage rug komt bij iedereen voor. Of iemand daardoor klachten krijgt, is niet te zeggen. Er wordt vaak een afname van spierkracht gezien. De fysiotherapeut gaat bij deze klachten dan ook altijd actief aan de slag met u. Beweging zorgt er namelijk voor dat de rug minder stijf wordt en de spieren sterker blijven.

Hernia onderrug – lage rug

Lumbale hernia
Lumbale discus bulging
Discus uitstulping
HNP
Hernia nuclei pulposi
Intervertebraal discus letsel

Tegenwoordig zitten we (bijna) elke dag met een verkeerde houding of gebogen nek achter de computer, tablet of smartphone en bewegen we steeds minder. Meestal gaat dit een lange tijd goed, maar op een gegeven moment krijgen we last van de rug. Bij personen die een hernia hebben, zal deze pijn heviger zijn doordat de tussenwervelschijf op de zenuwbaan drukt. Dit maakt een hernia een vervelende en pijnlijke aandoening, die ons beperkt in het uitvoeren van bepaalde handelingen. Veel mensen hebben een hernia zonder klachten, anderen hebben juist veel klachten.

Daarnaast heeft men vaak last van pijn in de lage rug met uitstralende pijn naar één of beide benen. Het stabiliseren van de rug door de spieren te versterken en het belasten vanuit een goede houding/keten is het belangrijkste om snel te herstellen. In sommige gevallen worden hernia’s nog geopereerd. Eventueel kunt u naar onze Manuele Therapie.

Acute lage rugpijn / spit

Lumbago
Acute lumbago

Acute spit, het schiet er ineens in of begint langzaam en verergert binnen een paar uur. Deze rugpijn pijn is meestal in de eerste dagen het ergst, daarna wordt deze pijn minder. Over het algemeen is het voldoende om genoeg te blijven bewegen en eventueel wat pijnstillers te gebruiken. Indien de pijn na een paar dagen niet afneemt, doet u er verstandig aan om de fysiotherapeut te raadplegen.

Bekkenbodemspieren

Musculus Levator Ani
Overactieve bekkenbodem
Onderactieve bekkenbodem

Er kan sprake zijn van een overactieve bekkenbodem met als gevolg bijvoorbeeld chronische buik- en bekkenpijn. Maar er kan ook sprake zijn van een onderactieve bekkenbodem wat klachten als urine incontinentie met zich mee kan brengen.

Om klachten te voorkomen, is de juiste spierspanning belangrijk. U kunt uw bekkenbodem vergelijken met een elastiek: een te strak gespannen elastiek heeft weinig of geen veerkracht. Maar zonder spanning hangt het elastiek los en verliest het zijn werking. Met fysiotherapie leert u de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken en te beheersen.

Bekkencheck na zwangerschap

post partum bekken consult

De rek op de buikspieren, de verweking van de bekkenbanden en daarna de vaginale bevalling of keizersnede kunnen een groot effect op het lichaam en op het hervatten van sport en werk op het niveau zoals u dat voor de bevalling gewend was. Daarom kunnen alle moeders vanaf 6 weken na de bevalling in onze praktijk terecht voor een postpartum bekken consult ofwel een bekkencheck na de zwangerschap, ook als er (nog)  geen klachten worden ervaren.

Het post partum consult duurt 50 minuten en is bedoeld om (vroegtijdig) rug- en bekkenklachten vast te stellen of te voorkomen. U kunt hiervoor elke donderdag in ons praktijk terecht, wij hanteren geen wachtlijst.

Lees op onze website meer over Bekkencheck na zwangerschap.

Stuitpijn

Coccygodynie

Pijn aan het stuitje is een aandoening die het leven van patiënten ernstig kan verstoren. De pijn bevindt zich rond de stuit en drukgevoeligheid is het belangrijkste symptoom. Deze gevoeligheid maakt langer zitten, fietsen of opstaan na zitten pijnlijk. Vooral onderuitgezakt zitten is pijnlijk.

Lees op onze website meer over Stuitpijn.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Zwangerschaps- gerelateerde bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit
Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap

Als vrouwen tijdens de zwangerschap en/of de eerste negen maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn’. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze klacht ontstaat. Vroeger noemde ze dit ook bekkeninstabiliteit.

Lees op onze website meer over Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn.

Herstel na keizersnede

Sectio caesarea

Het herstel na een keizersnede vraagt om een iets andere aanpak dan een vaginale bevalling. Tijdens een keizersnede wordt er door verschillende lagen in je onderbuik een incisie gemaakt: je huid, vetweefsel, bindweefsel en baarmoeder. Je buikspieren zijn opzij geduwd om de baby ter wereld te kunnen brengen. Al deze lagen worden gehecht en hebben zo’n 6-8 weken wondherstel nodig.

Lees op onze website meer over Herstel na keizersnede.

Rectus diastase

Diastase Rectus
Oprekking van het weefsel tussen de rechte buikspieren
Oprekking van linea alba

Tijdens de zwangerschap wijken je buikspieren om ruimte te maken voor je groeiende baby. Het uiteenwijken van de rechte buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt noem je een diastase. De peesplaat loopt van de onderkant van het borstbeen naar de bovenkant van het schaambot en is normaal gesproken ongeveer één cm breed. Een diastase kan van beneden tot boven voorkomen. Dit kan een uitpuiling van de buikwand tot gevolg hebben.

Lees op onze website meer over Rectus diastase.

←  Terug naar Alle Behandelingen