Skip to content

Dry Needling

Specialisaties

Dry Needling

Wat is dry needling

Dry Needling is een innovatieve vorm van fysiotherapie als onderdeel van een totale behandeling die gericht is op het verbeteren van (vaak chronische) spierklachten. Bij deze therapie wordt gebruik gemaakt van dunne acupunctuurnaalden, waarmee verhardingen in spieren effectief en snel kunnen worden ontspannen.

Fysiotherapeuten die deze scholing hebben gevolgd kunnen ook een techniek toepassen waarin een bepaald gebied van spanningsklachten beïnvloedbaar is, waarmee minder snel reacties na de behandelingen zullen optreden. Ook zullen deze fysiotherapeuten zich kunnen specialiseren in diverse andere technieken als huid- en beenvliestechnieken. De resultaten zijn in combinatie met gerichte oefeningen veelbelovend.

Hoe werkt het

Dry Needling is een behandeltechniek waarbij er een zeer dunne naald in huid en spier gestoken wordt. Deze techniek is uiterst effectief voor behandeling van myofasciale pijn en triggerpoints, in de volksmond ook wel ‘spierknopen’ genoemd.

Triggerpoints zijn pijnlijke verhardingen in de spieren die niet meer ontspannen. Een triggerpoint kan bewegingsbeperkingen, stijfheid, krachtsverlies en pijnklachten veroorzaken. Acute triggerpoints ontstaan door een eenmalige zware belasting zoals het verven van een kamer, het spelen van een zware wedstrijd of het tillen van een zwaar object. Latente triggerpoints onderscheiden zich daarentegen door een herhaalde ‘verkeerde’ belasting, zoals een verkeerde (zit)houding, of een stressvolle periode.

Nadat de therapeut de strakke band en triggerpoint heeft gelokaliseerd, wordt het naaldje snel door de huid getikt. Dit is nagenoeg pijnloos. Daarna brengt de therapeut het naaldje naar het triggerpoint toe: dit is niet pijnlijk, doch gevoelig. Het is mogelijk dat u de herkenbare klachten voelt. Na de behandeling kan de spier vermoeid, stijf of beurs aanvoelen. Dit houdt gemiddeld 1 tot 2 dagen aan. Het gebruiken van deze spier is essentieel en daarom zijn er geen restricties na een behandeling.

Niet te verwarren met acupunctuur

De techniek van Dry Needling is gebaseerd op Westerse anatomische en neurofysiologische principes. Het moet dus niet verward worden met acupunctuur. ‘Dry’ betekent dat er niets geïnjecteerd wordt met de naald, er wordt alleen geprikt in een triggerpoint. De werking van deze techniek is middels wetenschappelijk onderzoek aangetoond. Het is zeer geschikt om een snel herstel te bereiken.

Dry Needling is onderdeel van een fysiotherapeutische behandeling

Dry Needling is geen zelfstandige therapie maar een techniek die onderdeel is van de totale fysiotherapeutische behandeling. In onze praktijk zijn Lesica, Sander en Robin specialist op het gebied van Dry Needling.

Vergoeding door zorgverzekering

Dry needling wordt vergoed uit uw aanvullende zorgverzekering. Voor meer informatie over uw aanvullende verzekering kunt u terecht op de website Fysiovergoeding.

Wij hanteren geen wachtlijst

Wilt u een afspraak maken voor dry needling? Dan kunt u snel bij ons terecht want Fysiotherapie Kamphuis en Hof hanteert geen wachtlijst. Bij ons bent u direct aan de beurt. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

Dry Needling bij Fysiotherapie Kamphuis en Hof

Kijkt u ook eens bij onze andere Specialisaties.
Wilt u meer informatie over fysiotherapie? Klik dan hier.

Fysiotherapie in Purmerend

U kunt bij ons snel terecht op verschillende locaties. Als u een afspraak maakt, dan willen we graag wat meer informatie over uw klacht. Op die manier zorgen we samen dat u bij de beste therapeut voor uw klacht terecht komt.

Om een afspraak te maken bij reguliere fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig. Bij chronische klachten vragen we u wel om een verwijzing. We kunnen dit eventueel later regelen indien nodig.

Wij streven naar een snelle behandeling omdat dit bijna altijd zorgt voor een sneller herstel van uw klachten. Mede daarom hanteren wij geen wachtlijst.

De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er is hierbij een uitzondering bij post-COVID klachten, COPD en artrose in de heup en knie. De eerste behandeling zullen we dit met u doornemen.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.