Lage rugpijn en bekkenklachten
Informatie
Lage rugpijn
en bekkenklachten
Wat zijn lage rugpijn en bekkenklachten?
Lage rugpijn en bekken pijn in de lage rug zijn veel voorkomende en geziene klachten in de dagelijkse fysiotherapie praktijk. Een adequate behandeling van een patiënt met lage rugpijn begint met het stellen van de juiste diagnose. In het geval van lage rugpijn komt dit neer op het maken van onderscheid tussen specifieke en aspecifieke lage rugklachten. Aspecifieke lage rugpijn wordt gedefinieerd als rugpijn waarvoor geen aanwijsbare specifieke oorzaak voor de klachten te vinden is. Dit is het geval bij ongeveer 90% van alle patiënten met lage rugklachten (KNGF richtlijn lage rugklachten, 2013).
Risicofactoren
Er zijn verschillende risicofactoren voor het ontstaan van aspecifieke lage rugklachten of bekken pijn in de lage rug (NHG-standaard Aspecifieke lage rugpijn, 2017). Voorbeelden hiervan zijn:
- Werk gerelateerde psychosociale stressfactoren (werkstress en weinig afwisseling van houding)
- Het verrichten van zwaar lichamelijk werk
- Obesitas
- De natuurlijke veroudering van het kraakbeen (artrose, slijtage of degeneratie genoemd)
- Spanning, stress, vermoeidheid, ziekte, kou, vocht.
- Veranderingen in de hormoonspiegel tijdens een zwangerschap
- Een verkeerde beweging of verdraaiing, bijvoorbeeld met vegen, buk-draaibeweging tijdens tillen.
De rol van het bekken bij lage rugklachten
Een disfunctioneren van het bekken is een belangrijke factor als het gaat om oorzaken die gevonden kunnen worden voor het ontstaan van lage rugklachten. Het is namelijk een veel voorkomende oorzaak van klachten in de lage rug. Daarom is het van belang dat dit goed wordt meegenomen in het lichamelijk onderzoek van de therapeut. Het bekken is een essentiële schakel in het menselijk bewegen. Het bekken bestaat uit 3 botdelen die door 3 gewrichten een stevige ringvorm vormen, waaronder de zogenaamde SI-gewrichten. Een goed samenwerkingsverband tussen de spieren en het bindweefsel is van groot belang voor de stabiliteit van de lage rug en het bekken. Daardoor kunnen de krachten van de romp op de benen en vice versa goed worden overgebracht. De functie van de bekkenbodemspieren moeten in dit verhaal niet vergeten worden, omdat gebleken is dat de bekkenbodem bijdraagt aan de beweging en stabilisatie van het bekken. Onder- of overactiviteit van de bekkenbodemspieren kan een oorzaak of gevolg zijn van lage rug- en bekkenklachten (Pool-Goudzwaard et al., 2004).
Bekkenbodemspieren
Er kan sprake zijn van een overactieve bekkenbodem met als gevolg bijvoorbeeld chronische buik- en bekkenpijn en er kan sprake zijn van een onderactieve bekkenbodem wat klachten als urine incontinentie met zich mee kan brengen.
Een aangepast bewegingsgedrag door pijnklachten kan leiden tot het in stand houden of toenemen van de pijn (O’Sullivan & Beales, 2007). Als de verschillende spiergroepen in de rug en het bekken die samen zorgen voor de beweging en stabiliteit van het bekken niet goed functioneren, kan dit zorgen voor een disfunctie in de bekkenbodemspieren. Overactiviteit van de bekkenbodem komt relatief vaak voor, zowel bij vrouwen als bij mannen (Pool-Goudzwaard et al., 2004).
Lees meer over bekkenfysiotherapie op KNGF.nl.
Bekkentherapie bij Kamphuis en Hof
Bij Fysiotherapie Kamphuis en Hof is bekkentherapie een van onze specialisaties. Onze bekkentherapeut Daniëlle richt zich op het voorkomen en herstellen van bekkenklachten, al dan niet voorkomend uit een zwangerschap.
Vraag gerust naar Daniëlle als u een afspraak maakt voor lage rugpijn of bekkenklachten of neem contact op als u meer informatie wilt.
Vergoeding door zorgverzekering
Fysiotherapie zit gedeeltelijk in het basispakket van de zorgverzekering. Wat u precies vergoed krijgt, hangt af van uw leeftijd en de reden waarom u fysiotherapie krijgt. U kunt zich aanvullend verzekeren voor fysiotherapie die niet in de basisverzekering zit. Voor meer informatie kunt u kijken op de website van Zorgwijzer.
Geen wachtlijst, direct aan de beurt
Lage rugpijn en bekkenklachten kunnen uw dagelijks leven sterk beïnvloeden. Wij kunnen ons dus voorstellen dat u snel geholpen wilt worden.
Daarom kunt u bij Fysiotherapie Kamphuis en Hof altijd op korte termijn terecht voor een behandeling door onze fysiotherapeut. Wij hanteren geen wachtlijst! Neem gerust contact op om een afspraak te maken.
Daniëlle Hooischuur
BIG 04244315
Bekkentherapie
Dry Needling
Zwangerschapsgerelateerde klachten
Leefstijlcoach
Bekkentherapie in Purmerend
Bij ons in de praktijk is Daniëlle gespecialiseerd in bekkenklachten.
U kunt bij haar terecht voor:
- bekkentherapie
- dry needling
- zwangerschapsgerelateerde klachten
- bekkencheck na zwangerschap (post partum bekken consult)
zonder wachtlijst
Heeft u last van uw bekken of wilt u bekkencheck inplannen? Maak dan een afspraak bij Daniëlle. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.
Bekkentherapie vindt 4 dagen plaats op onze locaties aan de Zuiderweg 115e en De Graeffweg 74.
Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.