Skip to content

Schouder

BEHANDELINGEN

Waar heeft u last van?

Klachten aan schouder:

Biceps peesonsteking

Biceps tendinitis
Biceps tendinose

Een ontsteking aan de bicepspees is het gevolg van overbelasting van de bicepspees. U kunt hierbij pijn ervaren aan de voorkant van de schouder uitstralend naar de bovenarm. Dingen hoog uit een kastje pakken of de broek ophijsen zijn vaak al pijnlijke activiteiten. Belangrijk voor het herstelproces is dat u de arm op de juiste manier gebruikt. Als fysiotherapeut kunnen wij hierin veel voor u betekenen.

Biceps(pees) scheur

Bicepsscheur
Gescheurde biceps
Bicepspees scheur

Bij het scheuren van uw biceps ervaart u pijn in de voorkant van de elleboog, schouder of bovenarm. Deze pijn is vaak hevig en bij de meeste gevallen merken mensen een knappend of scheurend gevoel. De ‘Popeye arm’, alsof u een stoere spierbal heeft, is hierbij een bekend fenomeen. De meeste mensen worden geopereerd en volgen daarna een revalidatieprogramma. Wees er op tijd bij als u deze aandoening vermoedt en schakel uw arts in.

Beknelling armzenuwen

Thoracic Outlet Syndroom
Schoudergordelsyndroom
neurovasculair compressie syndroom

Het thoracic outlet syndroom (TOS) is een verzamelnaam voor verschillende aandoeningen waarbij de vaatzenuwbundel in het schoudergebied bekneld is. In 90% van de gevallen wordt deze beknelling veroorzaakt door druk van de nekspieren op de armzenuwen. Daarnaast komt deze aandoening veel vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. De verhouding is hierbij 4:1 van de vrouwen t.o.v. mannen. Deze aandoening kan goed pijnlijk zijn en tintelingen of krachtverlies geven in de arm. De fysiotherapeut begeleidt indien nodig in het herstel. Dit herstelproces varieert van een paar dagen tot een paar maanden, afhankelijk van hoe lang u de klacht al had.

Frozen shoulder

Adhesive capsulitis
capsulitis adhaesiva

Een frozen shoulder is een ontsteking van het schouderkapsel die in 3 fases verloopt. De eerste fase is de ontstekingsfase waarbij er sprake is van een pijnlijke beperking. Fase twee kenmerkt zich door een afname in pijn met een behoorlijke beperking in het bewegen van de schouder. Fase drie is de fase waarbij de schouder langzaam meer kan bewegen en de pijn verdwijnt. In veel gevallen duurt het herstelproces lang, maar zullen de pijn- en bewegingsklachten volledig verdwijnen. De fysiotherapeut kan u in alle 3 de fases begeleiden.

Lees meer over een frozen shoulder op defysiotherapeut.com.

Algemene schouderklachten

articulatio humeri

Klachten aan de schouder zijn het meest voorkomend. De schouder is een van de meest veeleisende gewrichten van ons lichaam, aangezien er veel beweging wordt gevraagd. Veel mensen hebben al jaren last van schouderklachten. Deze klachten kunnen verschillende oorzaken hebben. Meestal heeft u pijn in rust of wanneer u uw arm intensief gebruikt. Met name in algemeen dagelijkse bezigheden is dit erg lastig. Bijvoorbeeld bij het aan- en uitkleden, plotselinge bewegingen, iets uit uw zakken halen of bij het kammen van uw haar.

Aangezien het schoudergewricht een complex geheel is, wordt u altijd geadviseerd om contact op te nemen met de fysiotherapeut om te zorgen dat de klachten niet verergeren. Samen wordt er gekeken waar in de keten van bewegen een verstoring optreedt. U leert dan om deze zelf ook te verhelpen.

Lees meer over schouderklachten op Thuisarts.nl.

Schouder instabiliteit

Anterieure instabiliteit
Posterieure instabiliteit
Inferieure instabiliteit
Multi-directionele instabiliteit
subluxatie van het schoudergewricht
dislocatie van het schoudergewricht

Schouderinstabiliteit is een veel voorkomende blessure, vooral bij sporten, zoals zwemmen, tennis en honkbal. Bijna altijd merkt u direct dat uw schouder minder stabiel is. Dit, omdat de schouder anders voelt. Daarnaast kan het zijn dat u merkt dat de schouder bij sommige activiteiten pijn doet en (gedeeltelijk) ‘uit de kom’ schiet. De fysiotherapeut kan u goed helpen om de schouder stabieler en krachtiger te maken, om zo de pijn- en instabiliteitsklachten te verhelpen.

Schouder uit de kom

Anterieure dislocatie
Posterieure dislocatie
Inferieure dislocatie
Herhaalde subluxatie van het schoudergewricht
uit de kom gaan van het schoudergewricht

Op het moment dat de schouder uit de kom ‘schiet’ ervaart u direct veel pijn waardoor de activiteit niet verder kan worden afgemaakt. Deze pijn kan uitstralen naar de hand of hier tintelingen in geven. Na het terug zetten van de schouder is het belangrijk dat u een revalidatietraject doorloopt. Dit, omdat de schouder pijnlijk en zwak is na het trauma. Door fysiotherapie en voldoende rust kan de schouder binnen enkele weken tot maanden volledig herstellen.

Bovenarm breuk

Humerus fractuur
bovenarm breuk
gebroken arm
gebroken schouder

Een bovenarm breuk is een breuk in het bovenarmbot (humerus). Bij het breken van het bot ervaart u direct veel pijn en zal de pijn toenemen bij het omhoog doen van de arm, duwen, trekken of tillen. Daarnaast ontstaat er vaak een zwelling op de plek van het trauma. Deze aandoening komt vaak voor na een val op de arm en bij ouderen mensen. Afhankelijk van de breuk en leeftijd zal er geopereerd worden of middels rust de breuk laten genezen. Aangezien het schoudergewricht snel verstijft, zult u vanaf dag één moeten oefenen met de pijnlijke arm, om een frozen shoulder te voorkomen. De fysiotherapeut kan u van begin tot eind hierbij ondersteunen, zodat er optimaal herstel plaatsvindt.

Schouderpees scheur

Rotator cuff afschuring
Supraspinatus scheur
Rotator cuff ruptuur
Partiele rotator cuff scheur
Volledige rotator cuff ruptuur

Een acute scheur van een schouderpees zal direct pijnklachten geven. De schouderpezen kunnen echter ook scheuren door slijtage bij oudere mensen, zij merken er meestal weinig van. De klachten variëren dan ook van geen tot ernstig belemmerend doordat de arm niet meer gebruikt kan worden. Het is belangrijk om de plek van de scheur goed te koelen en rust te geven. De scheur zal namelijk vanzelf genezen of andere spieren nemen de functie over. In sommige gevallen is een operatieve ingreep nodig zijn. De revalidatie vindt dan plaats bij de fysiotherapeut.

Schouderpees inklemming

schouder impingement

Het schouder impingement is een inklemming van de schouderpezen en/of slijmbeurzen bij het schoudergewricht. Meestal wordt dit veroorzaakt door het niet correct gebruiken van alle spieren rondom de schouder. Het impingement is daardoor een van de oorzaken van een slijmbeursontsteking of peesontsteking van de schouder.

De ernst van het impingement hangt samen met de pijnklachten die u ervaart. Ervaart u alleen aan het begin van de activiteiten pijn? Dan zal de schouder impingement in een mildere vorm aanwezig dan wanneer u pijn ervaart bij elke beweging. Een impingement is goed te behandelen door de fysiotherapeut, maar ervaring leert dat dit wel in samenwerking moet met de patiënt. Door het provoceren van uw schouder zullen klachten zich gaan verergeren.

Slijmbeursontsteking van de schouder

Bursitis subacromialis

Als u last heeft van een ontsteking van de slijmbeurs in de schouder, dan ervaart u pijn aan de top, voorkant, achterkant en buitenkant van de schouder. De pijn kan heftig aanwezig zijn en het bewegen en gebruiken van de arm beperken. Het is belangrijk om de pijn niet op te zoeken, zodat de slijmbeurs kan herstellen. Over het algemeen herstelt u met adequate fysiotherapie zeer goed en bent u binnen een paar weken terug op (activiteiten-) niveau.

Peesontsteking schouder

tendinitis schouder
tendinitis infraspinatus
tendinitis supraspinatus
rotator cuff

Een peesontsteking in de schouder is een veel voorkomende blessure. Deze blessure komt met name veel voor wanneer de schouder overbelast of verkeerd gebruikt wordt. De klachten beginnen meestal mild en zijn sporadisch aanwezig. In de loop van de tijd neemt de pijn vaak toe en trekt niet meer weg. Activiteiten zoals een jas aan trekken of haren kammen zijn meestal niet prettig.

De fysiotherapeut kan goed advies geven om de ontsteking te reduceren en de pijn te verlichten. Uiteindelijk is het belangrijk dat deze klachten niet elke keer terugkomen dus de oorzaak moet aangepakt worden. Neem altijd contact op met een fysiotherapeut, die kan een gedegen onderzoek doen en samen werken aanherstel. Bij twijfel maken we altijd een echo.

←  Terug naar Alle Behandelingen