Skip to content

Echografie

Specialisaties

Echografie

Wat is echografie

Als een patiënt een klacht heeft, maar het onduidelijk is wat er precies aan de hand is dan maken wij in onze praktijk gebruik van echografie. Daarmee kunnen wij spieren, pezen, kapsel, banden en kalkvorming goed beoordelen. Ook kunnen wij zien of er sprake is van vocht in een gewricht of dat er mogelijk een slijmbeursontsteking is. Maar we kunnen ook bewegend beeld bekijken en zien wat er in het gewricht gebeurt waardoor er klachten ontstaan.

Echografie is hét diagnosticum dat uitstekend past binnen de fysiotherapie. Niet zelden concluderen we ná een echo-onderzoek anders dan ervoor. Een echo kan de twijfel wegnemen en het beleid van de behandeling optimaliseren.

Binnen onze praktijk voor fysiotherapie is echografie alleen op onze locaties in Purmerend beschikbaar en op afspraak op onze locatie in Zuidoostbeemster.

Hoe werkt Echografie

Echografie werkt met geluidstrillingen/geluidsgolven. Deze geluidsgolven worden uitgezonden door een zender die geplaatst wordt op de huid. Deze zender is tegelijk ook de ontvanger van de golven die worden teruggekaatst door het lichaamsweefsel. De verschillende weefsels in het lichaam absorberen en weerkaatsen het geluid. Deze geluidsweerkaatsing wordt op de computer omgezet in beeld.

Het voordeel van deze techniek is dat de therapeut precies ziet wat er zich binnenin het lichaam af speelt. Een voorbeeld hiervan is dat de therapeut kan zien of er een verkalking in de schouderpees zit of niet. Dit is belangrijk wanneer men bijvoorbeeld shockwave therapie zou overwegen.

“Daar waar de klassieke fysiotherapeutische testen van het bewegingsapparaat (soms) te kort schieten, is echografie in onze praktijk inmiddels niet meer weg te denken voor accurate en efficiënte diagnostiek.”.

Wanneer een echo?

De therapeut bepaalt of een echo van toegevoegde waarde is. Het kan uitkomst bieden wanneer er twijfel is bij (de mate van) weefselschade. Dit kan het geval zijn bij chronische en acute klachten. Voorbeelden hiervan zijn:

  • Spierletsel
  • Peesletsel (degeneratie, ontsteking of verkalking)
  • Slijmbeursontsteking
  • Scheuring/verrekking van banden (ligamenten)

meerwaarde van echografie

Na het maken van een echo kan de juiste behandelvorm ingezet worden. Ook kan het als evaluatiemoment worden gebruikt. Er kan dan na enkele behandelingen worden beoordeeld of de weefselschade al is afgenomen en of verdere therapie nog nodig is.

Direct de uitslag

U hoeft niet 5 dagen te wachten op de uitslag! Nadat de echo is gemaakt krijgt u direct het resultaat te horen. Indien gewenst, krijgt uw huisarts dezelfde dag nog een rapport opgestuurd over de uitslag van de echo.

Vergoeding door zorgverzekering

Echografie is een onderdeel van een fysiotherapiebehandeling en wordt vergoed uit uw aanvullende zorgverzekering. Voor meer informatie over uw aanvullende verzekering kunt u terecht op de website Fysiovergoeding.

Een echo laten maken bij Fysiotherapie Kamphuis en Hof

Kijkt u ook eens bij onze andere Specialisaties.
Wilt u meer informatie over fysiotherapie? Klik dan hier.

Fysiotherapie in Purmerend

U kunt bij ons snel terecht op verschillende locaties. Als u een afspraak maakt, dan willen we graag wat meer informatie over uw klacht. Op die manier zorgen we samen dat u bij de beste therapeut voor uw klacht terecht komt.

Om een afspraak te maken bij reguliere fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig. Bij chronische klachten vragen we u wel om een verwijzing. We kunnen dit eventueel later regelen indien nodig.

Wij streven naar een snelle behandeling omdat dit bijna altijd zorgt voor een sneller herstel van uw klachten. Mede daarom hanteren wij geen wachtlijst.

De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er is hierbij een uitzondering bij post-COVID klachten, COPD en artrose in de heup en knie. De eerste behandeling zullen we dit met u doornemen.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.