SPORTBLESSURES
behandelingen
Waar heeft u last van?
Sportblessures:
Spierscheuring
Sportblessure
Een spierscheuring is misschien wel de meeste vervelende sportblessure die ook nog eens erg pijnlijk kan zijn. Belangrijk is om de spier direct te koelen met water, ijs of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten. Leg er altijd een doek tussen.
De eerste dagen na het ontstaan van een spierscheuring is het belangrijk om de spier herhaaldelijk te koelen, de spier wel te bewegen, maar niet te belasten! Leg ook een drukverband aan, of laat dit doen want direct na het ongeval zal er een zwelling ontstaan.
Het herstel is afhankelijk van de ernst van de blessure. Daarom is het belangrijk om een fysiotherapeut te bezoeken. Die kan de ernst van de scheur beoordelen en u helpen met het herstel van de spier. Revalideren is belangrijk om de volledige functionaliteit van de spier terug te krijgen en om een volgende spierscheuring te voorkomen. Het opbouwen van sport moet vaak in fases gebeuren. Mocht u hier begeleiding in willen, dan zijn vaak een paar adviserende en coachende sessies met de fysiotherapeut voldoende.
Last van een sportblessure? Kom dan gerust langs op ons gratis sportspreekuur in MC de Graeff.
Bandletsel (bijv. enkelverzwikking)
Sportblessure
In tegenstelling tot een spier is een gewrichtsband niet elastisch en kan deze niet samentrekken. Dat maakt gewrichtsbanden kwetsbaar bij abrupte of abnormale belasting. Omdat de band niet echt kan uitrekken, beschadigt een gewrichtsband sneller. Dat zien we bijvoorbeeld bij een zware enkelverzwikking.
Het beste is om (in dit geval bij een enkelverzwikking) uw enkel zo snel mogelijk omhoog te legen. Dat voorkomt zwelling (en dus pijn). Probeer ook zo snel mogelijk te koelen met water, ijs of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten. Leg er altijd een doek tussen. Ook is het belangrijk om het gewricht te bewegen. Kijk bijvoorbeeld bij een enkelverzwikking of u een stukje kunt lopen. Lukt dat niet, probeer dan uw voet zo veel mogelijk te bewegen om stijfheid te voorkomen.
Fysiotherapie kan ingezet worden in de acute fase om een inschatting te maken of de banden opgerekt of ingescheurd zijn. De fysiotherapeut kan het gewricht dan tapen om de gescheurde banden optimaal te laten genezen. Ook kan hij u advies geven zodat u weer snel uw gewricht optimaal kunt laten bewegen.
Last van een sportblessure? Kom dan gerust langs op ons gratis sportspreekuur in MC de Graeff.
Lees meer over een verzwikte enkel op Thuisarts.nl.
Liesklachten
sportblessure
Liesklachten kunnen verschillende oorzaken hebben. De klachten kunnen ontstaan door overbelasting van de spieren in de liesregio, maar het kan ook door een liesbreuk of scheuring komen.
Bij een acute liesblessure is het belangrijk om te stoppen met sporten tot de pijn verminderd is. Daarna kan rustig aan gestart worden met bewegen onder begeleiding van de fysiotherapeut. Bij een chronische liesblessure kan vaak nog wel doorgesport worden, omdat de pijn minder intens is dan bij een acute blessure.
In beide gevallen kan de fysiotherapeut helpen bij het versterken van de spieren zodat de klachten snel verminderen of verdwijnen.
Last van een sportblessure? Kom dan gerust langs op ons gratis sportspreekuur in MC de Graeff.
Hamstringklachten
sportblessure
Door een verkeerde beweging kan een van de spieren van uw hamstring inscheuren of verrekken. Meestal ontstaat de blessure tijdens een sprint. U voelt dan plotseling een hevige pijn midden in de hamstring. Bij een hoge trap, een spagaat of een sliding kunt u de hamstring ook verrekken. De pijn die u dan voelt zit in dat geval meer richting uw bil.
Bij een acute hamstringblessure kunt u het beste uw hamstring ontlasten en koelen met water, ijs of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten. Leg er altijd een doek tussen. Rustig wandelen mag. Lukt dit niet, probeer dan een aantal keer per dag uw hak naar uw bil te bewegen terwijl u op de buik ligt.
Wilt u zeker weten of uw hamstring geblesseerd is? Kom dan langs bij onze sportfysiotherapeut. Vaak kan hij al snel aangeven of uw hamstring geblesseerd is. Soms is aanvullend onderzoek nodig; in dat geval kan er bij ons in de praktijk een echo worden gemaakt en hoort u direct de uitslag.
Last van een sportblessure? Kom dan gerust langs op ons gratis sportspreekuur in MC de Graeff.
Lees meer over hamstringblessures op defysiotherapeut.com.
Gratis sportspreekuur
locatie MC de Graeff Purmerend
Als fysiotherapeuten weten wij dat bewegen goed is voor uw gezondheid. Vanuit Fysiotherapie Kamphuis en Hof willen wij u graag ondersteunen om uw sport te kunnen blijven uitvoeren. Daarom organiseren wij elke week een gratis sportspreekuur.
Tijdens dit laagdrempelige spreekuur kunt u vrijblijvend advies vragen aan onze sportfysiotherapeut. Een advies duurt maximaal 10-15 minuten. Als er meer duidelijkheid nodig is, dan kan er gekozen worden voor het maken van een echo.
Ons gratis sportspreekuur is elke maandag tussen 17:30 en 18:30 uur op onze locatie MC de Graeff in Purmerend. Een afspraak maken is verplicht, zodat u verzekerd bent van een plek en lange wachttijden worden voorkomen.
Lees op onze website meer over Sportfysiotherapie en ons Gratis Sportspreekuur.
← Terug naar Alle Behandelingen