Skip to content

Bindweefseltherapie

Specialisaties

Bindweefseltherapie

Bindweefsel- therapie

Wat is Bindweefseltherapie / fasciale therapie

Het weefsel dat alles met elkaar verbindt, heet bindweefsel of fascia. Dit bindweefsel verbindt ook verschillende spieren met elkaar. Hierdoor is het bijv. mogelijk dat een beperking in de enkel, via de fascia, een pijn geeft in de knie, heup, rug en zelfs hoofdpijn.

De fascia vormen onder andere vliezen waar de spieren in liggen en deze hebben ook weer vertakkingen met de huid. Als alles juist staat afgesteld kunt u soepel en krachtig bewegen.

Bindweefsel is dus een groot weefsel dat in het hele menselijk lichaam voorkomt. Tussen spiervezels, om spierbundels en om spiergroepen zit bindweefsel. Dit beschermt de spieren en zorgt ervoor dat spieren goed kunnen samenwerken. Bindweefsel zit ook tussen de spieren en huid, tussen de organen en rondom littekenweefsel. Zoals het woord al grotendeels aangeeft: bindweefsel verbindt alles in het lichaam met elkaar.

Bindweefseltherapie of fasciale therapie is een behandelmethode die kan helpen om pijn te verminderen en het lichaam weer soepeler en veerkrachtiger te maken zodat het beter functioneert.

Oorzaken van verstijfd of verkleefd bindweefsel

Het bindweefsel kan door verschillende oorzaken verstijfd en/of verkleefd raken, bijvoorbeeld door te weinig beweging, maar ook door te veel beweging, herhaalde bewegingen, trauma, verkeerde houding, pijnklachten, etc.

Als het bindweefsel verstijfd of verkleefd is, geeft dit pijnklachten. Dit komt omdat het weefsel tijdens het bewegen niet goed meer mee rekt met de spieren en de huid. Het is te vergelijken met een trui. Wanneer u een trui aantrekt die lekker zit, kunt u prettig bewegen en voelt het goed aan. Trekt u een trui aan die te klein is, dan wordt bewegen moeilijker. U krijgt uw armen niet goed omhoog, omdat er te weinig ruimte is, of de trui trekt helemaal mee omhoog.

Bij bindweefsel werkt dat net zo, maar het bindweefsel zit overal in het lichaam vast, dus zal het pijn of bewegingsbeperkingen geven. Bindweefseltherapie of fasciale therapie kan hierbij helpen.

Hoe helpt bindweefseltherapie of Fasciale Therapie bij klachten

Bij bindweefseltherapie of fasciale therapie staat aandacht voor de bindweefselvliezen centraal. Zoals gezegd omhullen en verbinden de bindweefselvliezen alle spieren, botten en organen. Zo vormen de bindweefselvliezen samen één groot driedimensionaal netwerk in het lichaam.

Bindweefsel (fascia) is erg gevoelig en verantwoordelijk voor veel vormen van chronische pijn bijvoorbeeld na bestraling. Problemen in de fascia zijn niet te zien op röntgen en MRI maar komen wel aan het licht door specifiek lichamelijk onderzoek. Fasciale therapie is een behandelmethode, die bestaat uit specifieke manuele technieken en gerichte oefeningen. De behandeling wordt doorgaans als diepgaand en aangenaam ervaren.

Vaak merkt u snel dat uw lichaam weer soepeler en veerkrachtiger wordt, de pijn vermindert en u betert kunt functioneren.

Behandeling met behulp van Bindweefseltherapie en/of Faciale therapie

De eerste stap in de bindweefselbehandeling is het testen van de pijn. Vervolgens wordt de betreffende plek getriggerd (= losmaken van het bindweefsel) en daarna getaped. De taping techniek zorgt ervoor dat de soepelheid die tijdens de behandeling is gecreëerd, in stand wordt gehouden. De laatste stap in de behandeling is het doen van eenvoudige  oefeningen, voor het verbeteren van de mechaniek van de gewrichten, spieren en pezen. De pijn zal hierdoor verminderen, soms al na één of enkele behandelingen.

VERGOEDING DOOR ZORGVERZEKERING

Bindweefseltherapie wordt vergoed uit uw aanvullende zorgverzekering. Voor meer informatie over uw aanvullende verzekering kunt u terecht op de website Fysiovergoeding.

wij hanteren geen wachtlijst!

Wilt u een afspraak maken voor bindweefseltherapie? Dan kunt u snel bij ons terecht want Fysiotherapie Kamphuis en Hof hanteert geen wachtlijst. Bij ons bent u direct aan de beurt. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

Bindweefseltherapie bij Fysiotherapie Kamphuis en Hof

Kijkt u ook eens bij onze andere Specialisaties.
Wilt u meer informatie over fysiotherapie? Klik dan hier.

Fysiotherapie in Purmerend

U kunt bij ons snel terecht op verschillende locaties. Als u een afspraak maakt, dan willen we graag wat meer informatie over uw klacht. Op die manier zorgen we samen dat u bij de beste therapeut voor uw klacht terecht komt.

Om een afspraak te maken bij reguliere fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig. Bij chronische klachten vragen we u wel om een verwijzing. We kunnen dit eventueel later regelen indien nodig.

Wij streven naar een snelle behandeling omdat dit bijna altijd zorgt voor een sneller herstel van uw klachten. Mede daarom hanteren wij geen wachtlijst.

De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er is hierbij een uitzondering bij post-COVID klachten, COPD en artrose in de heup en knie. De eerste behandeling zullen we dit met u doornemen.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.