Skip to content

Bekkenklachten door zwangerschap

BEHANDELINGEN

Waar heeft u last van?

Bekkenklachten (al dan niet door zwangerschap):

Bekkenbodemspieren

Musculus Levator Ani
Overactieve bekkenbodem
Onderactieve bekkenbodem

Er kan sprake zijn van een overactieve bekkenbodem met als gevolg bijvoorbeeld chronische buik- en bekkenpijn. Maar er kan ook sprake zijn van een onderactieve bekkenbodem wat klachten als urine incontinentie met zich mee kan brengen.

Om klachten te voorkomen, is de juiste spierspanning belangrijk. U kunt uw bekkenbodem vergelijken met een elastiek: een te strak gespannen elastiek heeft weinig of geen veerkracht. Maar zonder spanning hangt het elastiek los en verliest het zijn werking. Met fysiotherapie leert u de spieren van de bekkenbodem te voelen en bewust te gebruiken en te beheersen.

Lees meer over bekkenfysiotherapie op defysiotherapeut.com.

Bekkencheck na zwangerschap

post partum bekken consult

De rek op de buikspieren, de verweking van de bekkenbanden en daarna de vaginale bevalling of keizersnede kunnen een groot effect op het lichaam en op het hervatten van sport en werk op het niveau zoals u dat voor de bevalling gewend was. Daarom kunnen alle moeders vanaf 6 weken na de bevalling in onze praktijk terecht voor een postpartum bekken consult ofwel een bekkencheck na de zwangerschap, ook als er (nog)  geen klachten worden ervaren.

Het post partum consult duurt 50 minuten en is bedoeld om (vroegtijdig) rug- en bekkenklachten vast te stellen of te voorkomen. U kunt hiervoor elke donderdag in ons praktijk terecht, wij hanteren geen wachtlijst.

Lees op onze website meer over Bekkencheck na zwangerschap.

Stuitpijn

Coccygodynie

Pijn aan het stuitje is een aandoening die het leven van patiënten ernstig kan verstoren. De pijn bevindt zich rond de stuit en drukgevoeligheid is het belangrijkste symptoom. Deze gevoeligheid maakt langer zitten, fietsen of opstaan na zitten pijnlijk. Vooral onderuitgezakt zitten is pijnlijk.

Lees op onze website meer over Stuitpijn.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Zwangerschaps- gerelateerde bekkenpijn

Bekkeninstabiliteit
Bekkenklachten tijdens en na de zwangerschap

Als vrouwen tijdens de zwangerschap en/of de eerste negen maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn’. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze klacht ontstaat. Vroeger noemde ze dit ook bekkeninstabiliteit.

Lees op onze website meer over Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn.

Herstel na keizersnede

Sectio caesarea

Het herstel na een keizersnede vraagt om een iets andere aanpak dan een vaginale bevalling. Tijdens een keizersnede wordt er door verschillende lagen in je onderbuik een incisie gemaakt: je huid, vetweefsel, bindweefsel en baarmoeder. Je buikspieren zijn opzij geduwd om de baby ter wereld te kunnen brengen. Al deze lagen worden gehecht en hebben zo’n 6-8 weken wondherstel nodig.

Lees op onze website meer over Herstel na keizersnede.

Rectus diastase

Diastase Rectus
Oprekking van het weefsel tussen de rechte buikspieren
Oprekking van linea alba

Tijdens de zwangerschap wijken je buikspieren om ruimte te maken voor je groeiende baby. Het uiteenwijken van de rechte buikspieren op de middellijn van de bindweefsel-peesplaat die de rechte buikspieren met elkaar verbindt noem je een diastase. De peesplaat loopt van de onderkant van het borstbeen naar de bovenkant van het schaambot en is normaal gesproken ongeveer één cm breed. Een diastase kan van beneden tot boven voorkomen. Dit kan een uitpuiling van de buikwand tot gevolg hebben.

Lees op onze website meer over Rectus diastase.

←  Terug naar Alle Behandelingen