Skip to content

Bil en Hamstring

BEHANDELINGEN

Waar heeft u last van?

Klachten aan bil en hamstring:

Hamstring

Hamstring tendinitis
Hamstring tendinose
Hamstring origotendinopathie

Patiënten die last hebben van een hamstring ontsteking ervaren pijn aan de onderkant van de bilregio. Deze pijn zal toenemen tijdens rust na een zware activiteit van de hamstring. Denk aan rennen, springen en/of traplopen. Zoals bij de meeste blessures, is het belangrijk om niet lang met klachten rond te lopen. Het revalidatietraject zal dan langer duren.

Bij sportblessures kunt u elke week terecht bij ons gratis sportspreekuur op onze locatie MC de Graeff.

Spierscheuring hamstring

Hamstringruptuur

Bij het scheuren van de hamstring voelt u een scherpe bij in de achterkant van het been waardoor u niet meer verder kunt met waar u mee bezig was. Denk aan een voetballer die plotseling naar de achterkant van zijn bovenbeen grijpt en gaat hinken.

Wat veel mensen niet weten, is dat het de eerste dagen na het ontstaan van deze blessure belangrijk is om de spier herhaaldelijk te koelen, de spier wel te bewegen, maar niet te belasten! Gaat het om een sportblessure? Dan kunt u ook terecht op ons gratis sportspreekuur voor gratis advies van onze sportfysiotherapeut.

Het herstel is afhankelijk van de ernst van de blessure. Daarna is het juist belangrijk de spier te belasten en rekken, om te zorgen dat de spier weer op de juiste wijze aan elkaar groeit en problemen in de toekomst te voorkomen. Dit kan weken zijn, maar ook maanden. Vlak na het ontstaan kan de fysiotherapeut u ondersteunen in de juiste manier van bewegen en oefenen. Het opbouwen van sport moet vaak in fases gebeuren. Mocht u hierin begeleiding willen, dan zijn vaak een paar adviserende en coachende sessies met de fysiotherapeut voldoende.

Lees meer over klachten aan bil en hamstring op defysiotherapeut.com.

Ischias

lage rugpijn met uitstraling naar één been of bil

De grote beenzenuw wordt de Ischiadicus genoemd. Deze zenuw loopt vanuit onze wervelkolom in de heup en aan de achterzijde van het been tot aan de voet. Op het moment dat er druk op de zenuw komt, raakt deze geïrriteerd en spreekt men van Ischias. Het Piriformis syndroom kan een oorzaak zijn voor het ontstaan van Ischias. Hierbij wordt de zenuw namelijk bekneld. Mensen ervaren vaak een heftigere pijn dan bij dan bij het Piriformes syndroom, die ook met rust niet echt wegtrekt. Het voelt als kiespijn. De fysiotherapeut heeft een aantal mogelijkheden om deze aandoening effectief te behandelen. Doordat zenuwbanen minder snel herstellen, zal de behandeling wat langer nodig hebben om het juiste effect te hebben.

Lees meer over ischias en lage rugklachten op Thuisarts.nl.

Slijmbeursontsteking in de bil

ischiadica bursitis
Ischial bursitis
Ischiogluteal bursitis

Een slijmbeursontsteking van de bil is een vervelende aandoening waarbij pijnklachten ontstaan bij overmatig zitten, rennen, lopen, springen, schoppen of traplopen. De fysiotherapeut kan u goede oefeningen aanleren om de pijn te verlichten. Het is een goed te behandelen aandoening.

Pijn in de bilregio

myofasciale pijn bil

Bij uitstralende pijn in de bil heeft u niet zo zeer veel pijn in de bil. Dit kan natuurlijk wel! Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door triggerpoints in de spieren. Deze spierknopen kunnen een uitstralende pijn geven naar andere lichaamsdelen zoals de rug, kuit of het been. Aangezien er meer aandoeningen zijn waarbij dit gebeurt, is het verstandig de fysiotherapeut te laten onderzoeken wat de oorzaak is. Triggerpoints zijn goed te behandelen middels Dry Needling en bindweefseltherapie. Dit zijn vaak kortdurende trajecten.

Uitstralende pijn van bil naar been

piriformis spier syndroom
piriformis dysfunctie
piriformis impingement

Het zogeheten Piriformis syndroom kan bij mensen stevige pijn in de bil veroorzaken, waarbij uitstralende pijn naar het been kan gaan. Het gaat hierbij om pijn in de achterkant van het bovenbeen, de kuit of zelfs in onze voet. Voordat het Piriformis syndroom behandeld wordt, is het belangrijk om te kijken hoe het precies ontstaat om zo de beste behandelmethode te gebruiken. Afhankelijk van de oorzaak en duur zal het herstel variëren van een paar dagen tot een paar maanden.

←  Terug naar Alle Behandelingen