Skip to content

Bekkencheck

Informatie

Bekkencheck na zwangerschap

Bekkencheck na zwangerschap: het post partum bekken consult

Meer dan de helft van vrouwen ervaart na de bevalling verminderde kracht in de buikspieren en bekkenbodemspieren. En één op de drie vrouwen ervaart 8 weken na de bevalling een rectus diastase.

Bekkenpijn, rugpijn en stuitpijn zijn klachten die wij regelmatig in onze praktijk zien bij ´new moms´. 

Tijdens de zwangerschap verandert uw zwaartepunt en uw houding. De rek op de buikspieren, de verweking van de bekkenbanden en daarna de vaginale bevalling of keizersnede kunnen een groot effect op het lichaam en op het hervatten van sport en werk op het niveau zoals u dat voor de bevalling gewend was.

Daarom kunnen alle moeders vanaf 6 weken na de bevalling in onze praktijk terecht voor een postpartum bekken consult ofwel een bekkencheck na zwangerschap, ook als er (nog) geen klachten worden ervaren.

Bekkencheck na zwangerschap bij fysiotherapie Purmerend

Een bekkencheck na zwangerschap ofwel een postpartum bekken consult is een 50 minuten durend onderzoek om vroegtijdig rug- en bekkenklachten vast te stellen of te voorkomen middels:

  • Compleet onderzoek van de rug en de houding.
  • Onderzoek van de stand en stabiliteit van het bekken.
  • Buikspieronderzoek, waarbij Diastase Recti (wijking van de buikspieren) gecheckt wordt, en de kracht van de diepe buikspieren.
  • Screening van bekkenbodemklachten middels een vragenlijst. Bij bekkenbodemklachten verwijzen we naar een geregistreerd bekkenbodemfysiotherapeut als nodig.

Voor wie

  • Voor alle moeders vanaf 6 weken na de bevalling, zelfs als er nog geen klachten worden ervaren.
  • Voor vrouwen die al jaren geleden bevallen zijn, maar nu toch klachten bij het bekken krijgen.

Het doel van een bekkencheck na zwangerschap

Met de bekkencheck is het binnen 50 minuten mogelijk om postpartum vrouwen die een verhoogd risico lopen op bekken(bodem)klachten gericht te onderzoeken op disfuncties van de bekkenbodem en/of het bekken.

Onze bekkenfysiotherapeut kan de vrouw informeren over wat ze bij een verhoogd risico kan doen om klachten op een latere leeftijd te voorkomen of de kans hierop te verminderen. Daarnaast hebben asymptomatische vrouwen de gelegenheid om vragen te stellen over het opbouwen van de functie van het bekken of bekkenbodem, maar ook over oefeningen, sport- en werkhervatting indien nodig

Dit doet onze bekkenfysiotherapeut met behulp van leefstijladviezen en toiletadviezen. Ook uitleg over de tijdlijn van het herstel van de bekken(bodem) na de bevalling, trainingsinformatie en oefeningen voor de  bekken(bodem) komen aan de orde.

Na het onderzoek

Bent u bij onze therapeut geweest voor een bekkencheck na zwangerschap? Dan ontvangt u na het consult:

  • Advisering bij bestaande rug-, bekken- of stuitklachten en de behandelingsmogelijkheden.
  • Een op maat gemaakt oefenprogramma met veilige oefeningen voor de bekkenbodem en buikspieren om je postpartum herstel mee te starten.
  • Tips voor het herstel van het bindweefsel en litteken bij een keizersnede.

Na de bekkencheck is er natuurlijk de mogelijkheid om een afspraak in te plannen voor behandeling. Hier zal onze bekkenfysiotherapeut ook de mogelijkheid voor bieden als jullie dit nodig vinden.

Als u gerichte klachten heeft en geen uitgebreide bekkencheck nodig heeft, maak dan direct een behandelafspraak.

Vergoeding door zorgverzekering

De bekkencheck na zwangerschap (postpartum consult) valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Meer informatie over uw aanvullende verzekering vindt u op de website Fysiovergoeding.

Wij hanteren geen wachtlijst!

Bent u bevallen en wilt u een bekkencheck na uw zwangerschap (postpartum consult) inplannen? Neem dan contact op om een afspraak bij onze bekkentherapeut Daniëlle te maken. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.

fysio-4.03-1-scaled-e1672605780986

Daniëlle Hooischuur

Fysiotherapeut

BIG 04244315
Bekkentherapie
Dry Needling
Zwangerschapsgerelateerde klachten
Leefstijlcoach

Bekkentherapie in Purmerend

Bij ons in de praktijk is Daniëlle gespecialiseerd in bekkenklachten. 

U kunt u bij haar terecht voor:

Geen wachtlijst

Heeft u last van uw bekken of wilt u bekkencheck inplannen? Maak dan een afspraak bij Daniëlle. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.

Bekkentherapie vindt vier dagen plaats op onze locaties aan de Zuiderweg 115e en De Graeffweg 74.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.