Psychosomatische fysiotherapie
Specialisaties
Psychosomatische fysiotherapie
Wat is Psychosomatische fysiotherapie
Voor sommige lichamelijke klachten kan geen medische diagnose gesteld worden. Dan wordt al snel gedacht aan een psychisch probleem. Toch zijn er lichamelijke symptomen. Veel mensen vinden dit verwarrend. Ze gaan van arts naar arts om antwoord te krijgen op hun vragen. Vaak zonder bevredigend resultaat. In dit soort situaties kan de hulp van een psychosomatisch fysiotherapeut een groot verschil maken. De psychosomatisch werkend fysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de behandeling van klachten die te maken hebben met spanning of stress en met onbegrepen lichamelijke klachten.
Psychosomatische klachten
Psychosomatische klachten zijn klachten die samenhangen met spanning of stress waarvoor geen directe, lichamelijke oorzaak gevonden kan worden. Voorbeelden zijn: vermoeidheid, (onbegrepen) pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn, maar ook spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst. Het kan hierbij ook gaan om chronische klachten.
Dit doet een psychosomatisch fysiotherapeut
Wat kan er aan de hand zijn? De relatie tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is vaak niet helemaal duidelijk. Lichamelijke signalen worden nogal eens genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Een duidelijke medische diagnose is vaak niet te stellen en dat kan tot onbegrip leiden. Zo kunnen psychosomatische klachten zich uiten in vermoeidheid of onbegrepen pijnklachten, duizeligheid en hoofdpijn maar ook in spier- en gewrichtspijn, benauwdheid, hartkloppingen of druk op de borst.
Bepaalde levensomstandigheden kunnen invloed hebben op hoe uw lichaam functioneert. Daardoor neemt uw weerstand zowel lichamelijk als geestelijk af en kunnen psychosomatische klachten ontstaan.
De psychosomatisch fysiotherapeut begeleidt u in het herstellen van het verstoorde evenwicht tussen spanning en ontspanning en tussen belasting en belastbaarheid. Samen met uw fysiotherapeut werkt u aan het herstellen van uw balans. Hij betrekt de lichamelijke, psychologische en sociale aspecten bij de behandeling, waaronder uw leef- en werkomstandigheden. Natuurlijk is het de bedoeling dat u meewerkt aan uw herstel. U doet dat met een actieve inzet in uw veranderingsproces.
Waarom kiest u voor een psychosomatische therapeut
Een psychosomatisch fysiotherapeut heeft (meer dan de algemeen fysiotherapeut) aandacht voor zowel de geestelijke als de lichamelijke aspecten die uw welzijn beïnvloeden. Bij psychosomatische klachten is het evenwicht tussen belasting en belastbaarheid vaak verstoord. De psychosomatisch fysiotherapeut helpt u om dit evenwicht te herstellen, onder andere door middel van oefeningen.
Behandeling met psychosomatische fysiotherapie
De psychosomatisch fysiotherapeut is gespecialiseerd in lichamelijke klachten die voortkomen uit stress of spanning zonder duidelijke lichamelijke oorzaak.
Het doel van de behandeling kan zijn:
- Inzicht krijgen in de oorzaak van de klachten en de factoren die de klachten in stand houden.
- Leren ontspannen en bewust worden van ademhaling.
- Oefeningen doen om langzamerhand lichamelijk meer aan te kunnen.
- Lichaamsbewustwording.
- Zorgen dat iemand zijn eigen grenzen leert aanvoelen en respecteren (zowel lichamelijk als psychisch).
- Inzicht krijgen in hoe iemand in het dagelijks leven omgaat met zijn klachten.
- Het stimuleren van gedragsverandering om op een andere manier om te gaan met klachten.
- Bevorderen van het vertrouwen in het lijfelijk functioneren, waardoor zelfvertrouwen en zelfbeeld positief beïnvloed wordt.
Pijnprofessionals
De problematiek rond psychosomatische klachten kan best complex zijn. Daarom werkt een psychosomatisch fysiotherapeut vaak samen met huisarts, medisch specialist, psycholoog of bedrijfsarts.
Binnen onze praktijk is Stephanie gespecialiseerd in chronische pijn en psychosomatische pijnklachten. Zij is tevens twee dagen in de week werkzaam bij PijnProfessionals, het netwerk van zorgverleners uit verschillende disciplines die gedreven zijn om mensen met chronische pijn de best mogelijke zorg te bieden.
Vergoeding door zorgverzekering
De vergoeding van een behandeling psychosomatische fysiotherapie is volledig als u voldoende aanvullend verzekerd bent. Indien u een aanvullend pakket heeft, gaan behandelingen fysiotherapie niet van uw eigen risico af.
Geen wachtlijst, direct aan de beurt
Vraag gerust naar Stefanie als u een afspraak maakt de behandeling van psychosomatische klachten of neem contact op als u meer informatie wilt. Wij hanteren geen wachtlijst, u bent direct aan de beurt.
Er is geen verwijzing nodig van uw huisarts of specialist. In sommige gevallen heeft u voor een behandeling aan huis wel een verwijzing nodig.
Kijkt u ook eens bij onze andere Specialisaties.
Wilt u meer informatie over fysiotherapie? Klik dan hier.
Fysiotherapie in Purmerend
U kunt bij ons snel terecht op verschillende locaties. Als u een afspraak maakt, dan willen we graag wat meer informatie over uw klacht. Op die manier zorgen we samen dat u bij de beste therapeut voor uw klacht terecht komt.
Om een afspraak te maken bij reguliere fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig. Bij chronische klachten vragen we u wel om een verwijzing. We kunnen dit eventueel later regelen indien nodig.
Wij streven naar een snelle behandeling omdat dit bijna altijd zorgt voor een sneller herstel van uw klachten. Mede daarom hanteren wij geen wachtlijst.
De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er is hierbij een uitzondering bij post-COVID klachten, COPD en artrose in de heup en knie. De eerste behandeling zullen we dit met u doornemen.
Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.