Skip to content

Achillespees enkel & voet

behandelingen

Waar heeft u last van?

Klachten aan achillespees, enkel en voet:

Slijmbeursontsteking bij de hiel (rondom de achillespees)

Achilles bursitis
Slijmbeursontsteking bij de achillespees

Bij een slijmbeursontsteking van de hiel ervaart u pijn aan de achterkant van de enkel/ achillespees. Deze pijn ontstaat voornamelijk bij het doen van activiteiten (wandelen, rennen, springen), maar ook tijdens de rust na een activiteit. De slijmbeursontsteking van de hiel is goed te behandelen. In de meeste gevallen zijn patiënten in een aantal weken weer terug op activiteiten niveau. Soms werken we hiervoor samen met de podotherapeut.

Lees meer over achillespees blessures op Thuisarts.nl.

Achillespees inscheuring/
ruptuur/scheur

Gedeeltelijke achillespees scheur
partiele achillespees ruptuur

Bij het ontstaan van een achillespees scheur ervaart u direct pijn. Lopen, rennen, springen of andere activiteiten met de voet gaan niet of nauwelijks. Over het algemeen herstellen patiënten goed van deze aandoening. De mate van inscheuring is een belangrijke factor in het herstel proces en bepaalt of fysiotherapie noodzakelijk is.

Lees meer over achillespees blessures op Thuisarts.nl.

Achillespeesscheur compleet

afscheuring van de achillespees
volledige achillespees scheur
complete achillespees ruptuur

Een achillespees scheur is een zeer vervelende en acute blessure, die veel pijn met zich meebrengt. Patiënten met deze blessure kunnen hun gewicht niet op hun voet/enkel plaatsen. Het is noodzakelijk dat u zo snel mogelijk na het oplopen van de blessure medische hulp zoekt in het ziekenhuis. Voor de revalidatie zult u veelal via de fysiotherapeut goed leren opbouwen in belasting tot u alles weer kunt. Hoe later u de behandelingen start, hoe slechter het resultaat.

Lees meer over achillespees blessures op Thuisarts.nl.

Achillespeesontsteking

Achilles tendinitis
Achilles tendinose
Achilles tendinopathie
Achillodynie

Bij een achillespeesontsteking ervaart u  pijn aan de achterkant van de enkel (hielregio) en/of heeft u last van een stijfgevoel in de hielregio. Patiënten met deze aandoening lopen vaak te lang door. Er is niet voortdurend pijn, maar de pijn wordt ervaren na rust of een intensieve activiteit. De pijn trekt met wat bewegen of juist rust dan weer vanzelf weg. Fysiotherapie kan helpen om de juiste balans te vinden en zo sneller te herstellen.

Lees meer over achillespees blessures op Thuisarts.nl.

Hielspoor

Fasciitisplantaris
Planetaire fasciitis

Veel mensen hebben niet in de gaten dat zij last hebben van de aandoening hielspoor en lopen daarom te lang met deze blessure door. Bij een hielspoor is er sprake van extra botvorming op de hiel, welke druk geeft op de peesplaat. Vaak is de hielspoor echter geen echte hielspoor. De fysiotherapeut kan, soms samen met de podotherapeut, bepalen wat er werkelijk aan de hand is en wat de juiste behandelmethode is. Deze aandoening kan langdurig klachten geven en zien we vaker in de zomermaanden vanwege het lopen op slippers of blote voeten.

Lees meer over hielspoor op Thuisarts.nl.

Enkel ontsteking

ontstoken gewrichtsvocht

Bij een enkel ontsteking is het vocht in het enkelgewricht ontstoken. Mensen die hun enkel te zwaar belasten na een trauma aan de enkel (bijv een enkelverzwikking) hebben een grote kans op een ontstoken enkel. Het is daarom belangrijk dat je bij vocht in de enkel direct voldoende rust geeft aan de enkel. Het oedeem zal uit zichzelf verdwijnen bij het natuurlijke herstelproces. Het herstelproces kan enkele dagen tot enkele maanden duren. Dit is afhankelijk van de mate waarin de enkel ontsteking aanwezig is en de samenwerking met de patiënt.

←  Terug naar Alle Behandelingen