Skip to content

Knie en onderbeen

BEHANDELINGEN

Waar heeft u last van?

Klachten aan knie en onderbeen:

Runners Knee

Lopers knie
Tractus Iliotibialis Frictie Syndroom (TIFS)
iliotibiale band syndroom (ITBS)

De runners knee is een overbelasting waarbij er irritatie ontstaat aan de buitenzijde van de knie. Vaak is deze irritatie in de vorm van pijn, zowel doffe als scherpe pijn. De klachten ontstaan meestal door een verkeerde looptechniek, O-benen of verkeerd schoeisel. De fysiotherapeut kan een analyse maken van uw looptechniek en u hierin ondersteunen. De klachten verdwijnen meestal snel zodra u onze adviezen uit de analyse van uw looptechniek in de praktijk gaat toepassen.

Nieuwe knie

Totale knie prothese

Een vaak voorkomend probleem bij knie en onderbeen is slijtage. Bij een forse slijtage van de knie en veel klachten in het dagelijks leven, kan de orthopeed besluiten om u te opereren en de knie te vervangen voor een prothese. De meeste mensen herstellen hier binnen 3 tot 6 maanden goed van. U kunt hiervoor revalideren bij de fysiotherapeut.

Komt u voordat u de operatie ondergaat alvast bij uw fysiotherapeut in de praktijk langs. Deze neemt met u het kruklopen door en hoe u de eerste tijd mag belasten. Daarnaast krijgt u vast oefeningen om te zorgen dat uw kracht zo goed mogelijk is, dit scheelt aanzienlijk in de revalidatie.

Binnenband scheur

MCL scheur
Mediaal collateraal ligament scheur
MCL verrekking
MCL Ruptuur
Valganisatie knie
Binnenband letsel

Een scheur van de binnenband in het kniegewricht is een veel voorkomende sportblessure, maar kan ook voorkomen bij de niet-sporters door een val of uitglijden. Een scheur in de binnenband kan variëren van een gedeeltelijke scheur tot een complete scheur. U kunt een scheur aan de binnenband herkennen door instabiliteit van de knie, pijn, zwelling en stijfheid van het kniegewricht. Deze klachten worden voornamelijk gevoeld in rust na een activiteit en in de ochtend.

Vaak wordt in eerste instantie rust aanbevolen en zal er gewerkt worden met tape. Later zult u bij de fysiotherapie de stabiliteit van de knie en onderbeen leren vergroten tot u alles weer kunt. Het herstel is vooral afhankelijk van de grootte van de scheur.

Knieschijfklachten

patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS)
Chondropathie patella
Anterieure kniepijn

Met het het patellofemoraal pijnsyndroom (PFPS) worden pijnklachten bedoeld die zijn ontstaan door een verkeerd bewegen van de knieschijf en/of kniegewricht. Deze aandoening komt veel voor bij kinderen of adolescenten, maar ook op latere leeftijd kan deze klacht voorkomen.

Veel mensen ervaren een gevoel alsof er zand in de knie zit en hebben moeite bij traplopen of zwaar fietsen. Pijnklachten ontstaan vaak in de gehele knie. De fysiotherapeut kan u bepaalde oefeningen geven om vooral de bovenbenen sterker te maken in combinatie met advies. Indien deze goed opgevolgd worden, herstellen mensen goed van deze vervelende aandoening van de knie en onderbeen.

Lees meer over knieschijfklachten op Thuisarts.nl.

Buitenband scheur

SLCL scheur
Lateraal collateraal ligament scheur
LCL verrekking
LCL ruptuur
Varisatie knie
Buitenband letsel

Een buitenband scheur is een blessure waarbij er schade is opgestreden aan de buitenband van het kniegewricht. Op het moment dat de band scheurt kunt u veel pijn ervaren. Er kan tevens een knappend of scheurend geluid ervaren worden. In de ernstige gevallen (dus bij een complete scheur) kunt u de activiteit niet voortzetten. Deze aandoening komt relatief weinig voor en dan meestal in combinatie met ander letsel. De fysiotherapeut kan u adviseren en behandelen over deze klacht.

Achterste kruisband scheur

PCL scheur
Posterior collateraal ligament scheur
PCL verrekking
PCL ruptuur

Een achterste kruisband scheur houdt in dat er schade is opgetreden aan de achterste kruisband (PCL). Op het moment van het trauma ervaart u pijn in de achterkant van de knie, met uitstraling naar de kuit. Hierbij treedt snel na het trauma een zwelling op en heeft u het gevoel dat de knie uit de kom is. Steunen op de knie is vaak niet goed mogelijk en u zult een instabiele knie hebben. De ernst van de scheur bepaalt het behandeltraject.

Indien u operatief behandeld moet worden, is het zeer belangrijk om voor de operatie al te starten met fysiotherapie. Dit zorgt voor een optimaal herstel.

Knieholte zwelling

Bakerse cyste
Popliteale cyste

Een Bakerse cyste is een ingekapselde zwelling in de knieholte. De aandoening is zeer goed voelbaar en bij een kleine zwelling zullen er weinig tot geen klachten zijn. Bij een grote zwelling nemen de klachten toe en wordt het buigen of strekken van de knie lastig en pijnlijk. Fysiotherapie heeft hier beperkt invloed op. De klacht zal af en aan aanwezig zijn.

Meniscus gescheurd

meniscuslaesie
meniscus ruptuur
mediale meniscus ruptuur
laterale meniscus ruptuur

Een gescheurde meniscus ontstaat vaak als er een draaiende en gelijktijdig strekkende beweging wordt gemaakt. Tevens kan een scheur ontstaan ten gevolge van slijtage van de meniscus. Het is zonder MRI lastig te bepalen of er ook echt een scheur in de meniscus zit. U zult pijn ervaren in de knie met waarschijnlijk wat slotklachten. Een meniscus scheur heeft niet altijd een operatie nodig en kan door knie fysiotherapie ook verholpen worden. Uw fysiotherapeut kan u hierin adviseren.

Knie slijtage

knie artrose

Artrose in de knie kenmerkt zich vooral door pijn in de knie of knieholte na een periode van rust. Het is verstandig om bij slijtage aan de knie naar uw fysiotherapeut te gaan voor versterkende oefeningen, zodat een operatie kan worden uitgesteld of zodat uw revalidatie met een prothese versneld gaat worden.

De fysiotherapeutische behandeling van artrose in de knie wordt vanaf 2018 vanuit de basisverzekering voor 12 behandelingen vergoed. Dit houdt in dat als u slijtage van uw knie heeft, u 12 behandelingen van de fysiotherapeut vergoed krijgt. Let hierbij wel op dat u eerst uw eigen risico moet gebruiken (als u dit eigen risico nog niet verbruikt heeft).

Lees meer over artrose in de knie op Thuisarts.nl.

Buitenzijde onderbeen/voet

Peroneus tendinitis
Peroneustendinose
enkel verzwikking
Peroneus brevis tendinopathie

Een peroneus tendinopathie is een overbelasting van de peroneuspees, de spier die vanuit de bovenkant van de kuit naar de buitenkant naar de voet gaat. Deze aandoening wordt gekarakteriseerd door pijn aan de buiten/zijkant van de enkel (aan de kleine teen zijde), de voet of het onderbeen tijdens of na belastende activiteiten. De aandoening is goed te behandelen met fysiotherapie. De fysiotherapeut zal o.a. kijken naar de stand van uw voeten en uw looppatroon. Soms vragen wij hierbij ook de hulp van een podotherapeut.

Spierscheuring kuit (zweepslag)

coup de fouet
ruptuur M. Gastrocnemius

Een spierscheuring van de kuit is een erg vervelende blessure. De scheuring kan voor veel pijn en beperkingen zorgen. Maar één voordeel: het gescheurde weefsel kan 100% herstellen! Belangrijk is om direct na het afscheuren van een spier te koelen met ijs, water of een cold-pack gedurende 15 tot 20 minuten (leg er altijd een doek tussen), het lichaamsdeel niet te gebruiken om op de steunen (rust geven!).

Bij deze blessure is het een snel bezoek aan de fysiotherapeut voorwaarde voor snel herstel. Hij kan de ernst van de scheur beoordelen en gerichte adviezen geven ten aanzien van belasten. Revalideren is belangrijk om de volledige functionaliteit van de spier terug te krijgen en om een volgende spierscheuring te voorkomen.

←  Terug naar Alle Behandelingen