Skip to content

Etalagebenen

behandelingen

Waar heeft u last van?

Etalagebenen (claudicatio)

Etalagebenen

perifeer arterieel vaatlijden
claudicatio intermittens

Bij etalagebenen voeren de slagaders in uw benen te weinig zuurstof aan voor de spieren die u gebruikt bij het lopen. Dit komt omdat deze slagaderen vernauwd zijn. Een vernauwing ontstaat door slagaderverkalking. Uiteindelijk kan er een flinke vernauwing ontstaan, een zogenaamde stenose. Op de plaats van de stenose kan minder bloed passeren. Door de beschadiging van het bloedvat en de trage stroomsnelheid van het bloed kunnen bij zo’n vernauwing gemakkelijk stolsels vormen. Zo’n stolsel kan een bloedvat uiteindelijk geheel afsluiten, dit heet een occlusie.

Er zijn 4 stadia waarbij de klachten toenemen. Bij inspanning van de beenspieren (lopen, rennen, traplopen) neemt de vraag naar zuurstofrijk bloed toe. Heeft u vernauwingen in de slagaders? Dan komt er te weinig bloed met zuurstof bij de spieren. Er ontstaat een zuurstoftekort in de spieren. Het zuurstoftekort veroorzaakt de pijn in uw been. Met rust verdwijnt de pijn weer.

Risicofactoren voor vernauwingen in de (been)slagaders zijn: roken, hoge bloeddruk, suikerziekte, verhoogd cholesterol, overgewicht, weinig lichaamsbeweging en soms speelt erfelijkheid een rol. Wetenschappelijk onderzoek heeft aangetoond dat deze aandoening goed te beïnvloeden is door middel van looptherapie, wat de voorkeur heeft boven opereren. U leert dan bij de fysiotherapeut op een goed niveau te lopen waardoor u de bloedvaten ‘open’ houdt. Voor veel mensen is dit in het begin moeilijk, omdat zij al jaren steeds minder zijn gaan lopen en het niet fijn is door pijn heen te moeten lopen. Helaas gaat de aandoening niet over, alleen met een gezonde levensstijl kunt u erger voorkomen.

Heeft u last van etalagebenen (claudicatio)? Dan kunt u bij Fysiotherapie Kamphuis en Hof terecht voor vaatfysiotherapie om de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van uw spieren te verbeteren waardoor de klachten verminderen. Hiervoor is een doorverwijzing van uw arts nodig.

Lees meer over etalagebenen (claudicatio) op defysiotherapeut.com.

←  Terug naar Alle Behandelingen