Skip to content

Manuele therapie

Specialisaties

Manuele therapie

Wat is manuele therapie

Bij manuele therapie beschouwt de therapeut het lichaam als één geheel. Daarmee bedoelen we dat de oorzaak van de pijn misschien wel op een heel andere plaats in het lichaam zit dan de plek waar u de pijn ervaart.

Tijdens manuele therapie wordt een aantal specifieke technieken toegepast om uw gewrichten beter te laten functioneren en uw houding en bewegingen te verbeteren. De effecten van deze technieken zijn vaak direct merkbaar: u voelt een verbetering in bewegingsvrijheid en een afname van de pijn. 

Soms gebeurt het dat gewrichten een te grote beweeglijkheid hebben. Dat kan instabiliteit opleveren met als gevolg uitstralende pijnklachten. In dat geval geeft de manueel therapeut trainingsadviezen om uw spieren stabieler te maken.

Wat is een manueel therapeut

Een manueel therapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding voor fysiotherapie een opleiding voor manuele therapie heeft gevolgd. Door het samenvoegen van wetenschap en ervaringen uit de praktijk heeft de manuele therapie een grote stap voorwaarts kunnen maken. Een Master Manueel Therapeut (MMT) heeft extra kennis opgedaan op het gebied van (wetenschappelijke) diagnostiek en therapie en manuele en communicatieve vaardigheden. Daarom is hij geschikt om cliënten met bewegingsgerelateerde problemen een oplossing te bieden.

Pijn bij bewegen? de manueel therapeut biedt uitkomst!

Heeft u pijn bij het bewegen van uw gewrichten of is bewegen moeilijk? Dan biedt een manueel therapeut uitkomst. De manueel therapeut heeft zich gespecialiseerd in het onderzoek en de behandeling van patiënten met klachten aan de wervelkolom en de gewrichten in armen en benen.

Manuele therapie wordt vaak gebruikt bij nekklachten, hoofdpijn en rugklachten. Het doel van manuele therapie is om uw gewrichten beter te laten werken door het corrigeren van uw houding. Voorbeelden van klachten die een manueel therapeut kan behandelen zijn:

  • Hoofd- en nekpijn, vaak in combinatie met een stijve bovenrug.
  • Nekpijn, ook als deze uitstraalt tot in de arm.
  • Klachten hoog in de rug met rib- en borstpijn.
  • Heupklachten.
  • Lage rugklachten, ook als deze uitstralen naar het been.
  • Duizeligheid die komt door het bewegen van de nek.
  • Kaakklachten, soms in combinatie met nekklachten.
  • Schouderklachten, mogelijk in combinatie met nekklachten.
  • Frozen shoulder (pijn en stijfheid in de schouder).
  • Tenniselleboog.

Al tijdens het onderzoek bij de eerste afspraak zal blijken of en hoe de specifieke klacht verholpen kan worden. Direct na de eerste afspraak is er dus duidelijkheid over de verdere behandeling. Onze manueel therapeut is heel goed in staat om de meest voorkomende klachten snel en adequaat te behandelen.

Manuele therapie bij fysiotherapie Kamphuis en Hof in Purmerend

In onze praktijk hebben wij 1 gespecialiseerde manueel therapeut. Hij houdt zich bezig met bewegingsproblemen van het menselijk lichaam, kijkt dan vaak specifiek naar uw wervelkolom en onderzoekt waar de oorzaak van uw pijn vandaan komt

Door spieren los te masseren of gewrichten te mobiliseren, worden uw klachten aangepakt. In onze praktijk merken we dat manuele therapie een absolute meerwaarde is, gezien het feit dat er vaak al direct na een behandeling verschil te merken is.

De behandeling

Tijdens de behandeling heft de manueel therapeut blokkades op en corrigeert deze waar nodig door middel van het bewegend functioneren van uw gewrichten. Er wordt gewerkt aan het weefsel dat zorgt voor de blokkade. Verder geeft de therapeut u instructies, advies en begeleiding.

Het doel van manuele therapie is niet alleen het herstellen of verminderen van de functiestoornissen en de pijn maar ook het verbeteren van de vaardigheden in uw dagelijkse activiteiten, uw werk en tijdens het sporten.

De manueel therapeut kent een aantal specifieke technieken die in de gewrichten kunnen worden toegepast om de gewrichten beter te laten functioneren en de houding en bewegingen te verbeteren. Dit worden mobilisaties genoemd. Deze mobilisaties worden eventueel aangevuld met gedoseerde impulstechnieken oftewel manipulaties.

Een mobilisatie is een repeterend toegepaste techniek, meestal in de beperkte bewegingsrichting. Een manipulatie is een mobilisatie in een eindstand, uitgevoerd met een gedoseerde snelheid met een korte impuls. Het is een zuiver passieve, voor een patiënt niet te controleren beweging, waarbij een knappend geluid kan optreden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd, maar niet pijnlijk gevoel.

Aan het einde van een behandelserie stuurt de manueel therapeut een rapportage naar de huisarts en/of specialist. Indien er twijfel is, kunnen we in onze praktijk een echo maken waarvan u direct het resultaat te horen krijgt.

Intake: snel duidelijkheid

Na een screening bestaat uw eerste afspraak uit twee onderdelen: een vraaggesprek en een lichamelijk onderzoek. In het gesprek stelt de manueel therapeut vragen over de klachten, bijvoorbeeld hoe ze zijn ontstaan en wanneer ze toenemen of verminderen.

Daarna volgt een lichamelijk onderzoek waarbij de manueel therapeut uw houding en bewegingen beoordeelt en uw gewrichten onderzoekt. Zo wordt vastgesteld waar de oorzaken van de klachten zitten. Samen met u beslist de manueel therapeut of therapie zinvol is. Als dat niet
het geval is, dan zal de manueel therapeut een aanpak voor verdere behandeling met u bespreken. Zo wordt na de eerste afspraak direct duidelijk wat het vervolg is.

Vergoeding door zorgverzekering

Bij uw huisarts kunt u bespreekbaar maken dat u een gespecialiseerd fysiotherapeut, zoals onze manueel therapeut, wil raadplegen. In sommige gevallen heeft u een verwijsbrief van uw huisarts nodig om fysiotherapie vergoed te krijgen via uw aanvullende zorgverzekering, maar in de meeste gevallen niet zoals u in het artikel Zonder verwijzing naar de fysiotherapeut, zo werkt dat kunt lezen.

Geen wachtlijst, direct aan de beurt

Heeft u nog altijd last van die jarenlange rugklachten? Gewrichten die steeds blokkeren? Of speelt die oude tennisblessure waar u schouderklachten en knieklachten aan hebt overgehouden telkens op? Dan bent u bij ons team gespecialiseerde fysiotherapeuten aan het juiste adres! U kunt direct online een afspraak maken maar u kunt ons ook bellen of mailen.

Wij hanteren geen wachtlijst dus nadat u een afspraak heeft gemaakt, kunt u snel bij ons terecht. Onze fysiotherapeut stelt bij de eerste afspraak een behandelplan op. Tijdens deze afspraak hoort u hoeveel behandelingen er ongeveer nodig zullen zijn om uw klachten onder controle te krijgen. In sommige gevallen is een blijvende opvolging door onze fysiotherapeuten vereist.

Fysiotherapie Kamphuis en Hof werk nauw samen met de huisartsen in de regio Purmerend om u de beste zorg te verlenen. Zo werken we samen toe naar het beste resultaat!

Manuele Therapie bij Fysiotherapie Kamphuis en Hof

Kijkt u ook eens bij onze andere Specialisaties.
Wilt u meer informatie over fysiotherapie? Klik dan hier.

Fysiotherapie in Purmerend

U kunt bij ons snel terecht op verschillende locaties. Als u een afspraak maakt, dan willen we graag wat meer informatie over uw klacht. Op die manier zorgen we samen dat u bij de beste therapeut voor uw klacht terecht komt.

Om een afspraak te maken bij reguliere fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig. Bij chronische klachten vragen we u wel om een verwijzing. We kunnen dit eventueel later regelen indien nodig.

Wij streven naar een snelle behandeling omdat dit bijna altijd zorgt voor een sneller herstel van uw klachten. Mede daarom hanteren wij geen wachtlijst.

De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er is hierbij een uitzondering bij post-COVID klachten, COPD en artrose in de heup en knie. De eerste behandeling zullen we dit met u doornemen.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.