Skip to content

Bekkenpijn tijdens of na zwangerschap

Informatie

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn

Zwangerschaps- gerelateerde bekkenpijn

Bekkenpijn tijdens of na de zwangerschap / bekkeninstabiliteit

Bekkenpijn is een klacht waar veel vrouwen tijdens hun zwangerschap mee te maken krijgen. Maar wat is deze ‘zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn’ nu eigenlijk? Als vrouwen tijdens de zwangerschap en/of de eerste negen maanden na de bevalling pijn hebben rondom de lage rug en het bekken spreken we van ‘zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn’. Het is niet helemaal duidelijk hoe deze klacht ontstaat. Vroeger werd dit ook wel bekkeninstabiliteit genoemd.

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn / bekkeninstabiliteit

Zwangerschaps- gerelateerde bekkenpijn

Zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn, vroeger ook wel bekkeninstabiliteit genoemd, is een veel voorkomende klacht rondom de zwangerschap. Vrouwen merken dat ze door de pijn in het bekken, lage rug en bij de schaambeenderen beperkt worden om hun normale dagelijkse routine te kunnen volhouden.

Helaas komt het vaak voor dat vrouwen al tijdens de zwangerschap en/of daarna zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn ontwikkelen. Vooral in de lage rug, de stuitregio, de billen of de schaambeenderen, soms uitstralend naar de benen.

Houdingen langdurig volhouden zoals lang staan, lang zitten, lang lopen kunnen pijnlijk worden. Maar ook stofzuigen, tillen, in en uit een auto stappen of andere schijnbaar simpele dagelijkse bezigheden kunnen plotseling een probleem worden.

Wat kan de fysiotherapeut doen?

Bij zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn (bekkeninstabiliteit) kan de fysiotherapeut u helpen. Er kan sprake zijn van pijn in het bekken, maar er kan ook door de bevalling schade zijn ontstaan aan de bekkenbodemspieren. De fysiotherapeut kan u hierbij begeleiden met bepaalde mobiliserende technieken of oefeningen en heeft ook een adviserende rol.

Onze bekkenfysiotherapeut Daniëlle heeft bij orthopedisch manueel fysiotherapeut Cecile Röst en een nascholing gevolgd en daarbij verschillende methoden geleerd om u goed te kunnen behandelen. 

Ook na de bevalling is bekkenfysiotherapie zinvol. Hoewel bij de meeste vrouwen de klachten niet meer aanwezig zijn, heeft een klein percentage van de net bevallen vrouwen toch nog een periode bekkenpijn of zijn er soms door de bevalling zelf klachten ontstaan.

Lees op onze website meer over Lage rugpijn en bekkenklachten of Bekkenklachten.

Vergoeding door zorgverzekering

Behandeling van bekkenpijn valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor meer informatie over uw aanvullende verzekering kunt u terecht op de website Fysiovergoeding.

Wij hanteren geen wachtlijst!

Heeft u last van bekkenpijn tijdens en/of na de zwangerschap (bekkeninstabiliteit) en wilt u een behandelafspraak inplannen? Maak dan een afspraak bij onze bekkenfysiotherapeut Daniëlle. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.

fysio-4.03-1-scaled-e1672605780986

Daniëlle Hooischuur

Fysiotherapeut

BIG 04244315
Bekkentherapie
Dry Needling
Zwangerschapsgerelateerde klachten
Leeftijlcoach

Bekkentherapie in Purmerend

Bij ons in de praktijk is Daniëlle gespecialiseerd in bekkenklachten.
U kunt bij haar terecht voor:

Geen wachtlijst

Heeft u last van uw bekken of wilt u bekkencheck inplannen? Maak dan een afspraak bij Daniëlle. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.

Bekkentherapie vindt 4 dagen plaats op onze locaties aan de Zuiderweg 115e en De Graeffweg 74.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.