Vaatfysiotherapie
Specialisaties
Vaatfysiotherapie
Vaatfysiotherapie bij etalagebenen (claudicatio)
Vaatfysiotherapie biedt een speciale training voor mensen met etalagebenen (claudicatio). Dit is een veilige, effectieve behandelmethode. Onder begeleiding verbetert u de doorbloeding, coördinatie en het uithoudingsvermogen van uw spieren. Door de training verbeteren ook de pompfunctie van het hart en de longfunctie en daarmee uw algehele fitheid.
Dankzij de speciale training van de vaatfysiotherapeut is een operatie meestal niet nodig. Een enkel keertje is een ingreep (dotteren of een bypass) in het ziekenhuis toch noodzakelijk. Na de operatie kunt u bij de fysiotherapeut terecht voor hulp bij uw herstel.
In het kort
- Als u etalagebenen heeft, voelen uw benen tijdens het lopen pijnlijk en vermoeid aan.
- De klachten verdwijnen als u (al dan niet voor een etalage) een poosje stilstaat.
- U kunt ook last krijgen van koude voeten en verdikte teennagels; wondjes herstellen minder snel.
- Etalagebenen worden veroorzaakt door een vernauwing van de slagaderen door aderverkalking.
- Risicofactoren zijn roken, een ongezonde leefstijl, erfelijkheid, hoge bloeddruk, suikerziekte (diabetes) en verhoogd cholesterol.
- Het is goed om (ook bij pijn) te blijven lopen. Dit is niet schadelijk.
- Stoppen met roken, voldoende bewegen en gezond eten helpen tegen etalagebenen.
- Fysiotherapeuten kunnen een training geven die speciaal is ontwikkeld voor mensen met etalagebenen en hen helpen bij het bereiken van een gezonde leefstijl.
Wat zijn etalagebenen (claudicatio)
Als u loopt, hebben uw beenspieren meer zuurstof nodig dan wanneer u stilstaat. De slagaders vervoeren zuurstofrijk bloed. Bij etalagebenen (claudicatio intermittens) zijn de slagaders van het been door aderverkalking vernauwd. Hierdoor kunnen deze minder bloed aanvoeren en gaat er ook dus minder zuurstof naar de benen. Dit kan leiden tot pijnklachten.
Het Latijnse ‘claudicatio intermittens’ betekent letterlijk: met tussenpozen mank lopen. In de volksmond noemen we dit etalagebenen.
Klachten bij etalagebenen
Uw benen voelen bij inspanning verkrampt en vermoeid aan en deze klachten verdwijnen als u stopt met bewegen. Vaak ontstaan de klachten bij lopen, maar de klachten kunnen ook ontstaan tijdens bijvoorbeeld fietsen of traplopen. Sommige mensen krijgen al klachten als ze normaal bewegen, anderen pas bij intensievere beweging.
U kunt ook last krijgen van koude voeten en/of verdikte teennagels. Wondjes aan uw voeten of onderbenen herstellen minder snel en gaan eerder zweren. De klachten kunnen per dag wisselen, maar zullen op lange termijn toenemen, dat wil zeggen, zonder de juiste behandeling.
Dit kan de fysiotherapeut voor u betekenen
Bij patiënten met etalagebenen is looptherapie de eerste keus. Met looptherapie proberen we de pijnvrije loopafstand te vergroten. De ervaring leert dat als deze looptherapie onder begeleiding van een fysiotherapeut wordt uitgevoerd, de resultaten aanzienlijk beter zijn.
De vaatfysiotherapeut bespreekt eerst de bewegingsmogelijkheden met u zodat er een persoonlijk en gestructureerd trainingsprogramma voor u kan worden opgesteld om zo tot een zo goed mogelijk resultaat te komen. Om het verkregen resultaat te behouden is het belangrijk om een actieve levensstijl te ontwikkelen.
Naast het verbeteren van de loopafstand zal ook uw looppatroon worden verbeterd. De meeste mensen met etalagebenen gaan namelijk vaak op een geforceerde manier lopen om pijn te vermijden. De fysiotherapeut helpt u om weer een gezond looppatroon aan te leren.
Vergoeding door zorgverzekering
Voor looptherapie bij etalagebenen stadium 2 krijgt u eenmalig maximaal 37 behandelingen gedurende 12 maanden uit de basisverzekering. Uw fysio- of oefentherapeut bepaalt samen met u en uw verwijzer hoeveel behandelingen nodig zijn.
Bij etalagebenen in stadium 1, 3 en 4 kunt u een vergoeding krijgen uit uw aanvullende verzekering. Indien uw aanvullende vergoeding op is, dan kunt u eventueel deelnemen aan een van onze FysioFit groepen.
Wij hanteren geen wachtlijst
Wilt u een afspraak maken voor vaatfysiotherapie? Dan kunt u snel bij ons terecht want Fysiotherapie Kamphuis en Hof hanteert geen wachtlijst. Bij ons bent u direct aan de beurt. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.
Kijkt u ook eens bij onze andere Specialisaties.
Wilt u meer informatie over fysiotherapie? Klik dan hier.
Fysiotherapie in Purmerend
U kunt bij ons snel terecht op verschillende locaties. Als u een afspraak maakt, dan willen we graag wat meer informatie over uw klacht. Op die manier zorgen we samen dat u bij de beste therapeut voor uw klacht terecht komt.
Om een afspraak te maken bij reguliere fysiotherapie heeft u geen verwijzing nodig. Bij chronische klachten vragen we u wel om een verwijzing. We kunnen dit eventueel later regelen indien nodig.
Wij streven naar een snelle behandeling omdat dit bijna altijd zorgt voor een sneller herstel van uw klachten. Mede daarom hanteren wij geen wachtlijst.
De reguliere behandelingen worden vergoed vanuit uw aanvullende verzekering. Er is hierbij een uitzondering bij post-COVID klachten, COPD en artrose in de heup en knie. De eerste behandeling zullen we dit met u doornemen.
Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.