Skip to content

Stuitpijn

Informatie

Stuitpijn

Wat is stuitpijn?

Pijn aan het stuitje is een aandoening die het leven van patiënten ernstig kan verstoren. De pijn bevindt zich rond de stuit en drukgevoeligheid is het belangrijkste symptoom. Deze gevoeligheid maakt langer zitten, fietsen of opstaan na zitten pijnlijk. Vooral onderuitgezakt zitten is doet veel zeer.

'Weinig kennis over stuitje zorgt voor veel gezondheidsklachten’

Na een val op de stuit of bevalling waarbij het misgaat met de stuit, moet er eigenlijk snel worden gehandeld. Maar dit gebeurt nu vaak niet, omdat artsen bijvoorbeeld niet aan de patiënten vragen of het misschien de stuit is die de pijn veroorzaakt. Ook wordt de stuit vaak niet meegenomen in een MRI-scan.

Daarom kwamen de fysiotherapeuten in 2018 in actie. Bekijk de reportage hierover die door EenVandaag werd gemaakt.

Stuitklachten ook wel coccygodynie

Patiënten die pijn hebben aan het staartbeentje (stuitje) kunnen hier veel hinder van ondervinden. De pijnklachten bevinden zich vaak in en rondom het stuitje. Soms kan dit uitstralen naar de zitbeenknobbels en de onderrug. De pijn wordt vooral aangegeven bij het zitten, maar het kan ook heel vervelend zijn bij het opstaan of als er druk op komt. Vaak is het onmogelijk om lang recht te blijven zitten en moet men schuin zitten of op een kussen.

De meeste mensen die deze pijn hebben, zijn ooit een keer op hun stuit gevallen ( bijvoorbeeld een val van de trap of op het ijs). Een zware bevalling of zwangerschap kan ook hiermee te maken hebben. Andere mogelijke verklaringen zijn ontsteking van de gewrichtsbanden van het sacro-coccygeaal gewricht (overgang heiligbeen naar staartbeen). Ook kan de pijn afkomstig zijn van de omliggende banden en spieren van het bekken of de bekkenbodem.

Een scheefstand van het stuitje kan gevolgen hebben voor de totale bewegingsketen van gewrichten en spieren. Als gevolg van de hierdoor verstoorde zenuwprikkeling kunnen ook darm- en blaasproblemen ontstaan.

Stuitpijn of coccygodynie kan de kwaliteit van leven beinvloeden.

Behandelmethode bij stuitpijn

Stuitpijn of coccygodynie is een door veel therapeuten onderschat probleem. Hoewel patiënten aangeven niet te kunnen zitten en de pijn vaak zeer ernstig is, weten slechts weinig therapeuten welke behandeling hiervoor het beste is.

Onze bekkenfysiotherapeut Daniëlle heeft bij orthopedisch manueel fysiotherapeut Cecile Röst en een nascholing gevolgd. Het prettige aan deze techniek is dat het stuitje van buitenaf wordt gecorrigeerd, er is geen inwendige behandeling nodig.

Lees op onze website meer over Lage rugpijn en bekkenklachten of Bekkenklachten.

Vergoeding door zorgverzekering

Behandeling van stuitpijn valt onder de vergoeding voor fysiotherapie en wordt door de zorgverzekeraar vergoed vanuit de aanvullende verzekering. Voor meer informatie over uw aanvullende verzekering kunt u terecht op de website Fysiovergoeding.

Geen wachtlijst, direct aan de beurt

Wilt u een afspraak maken om uw klacht te laten behandelen? Dan kunt u snel bij ons terecht want Fysiotherapie Kamphuis en Hof hanteert geen wachtlijst. Bij ons bent u direct aan de beurt. Neem gerust contact op om een afspraak te maken.

fysio-4.03-1-scaled-e1672605780986

Daniëlle Hooischuur

Fysiotherapeut

BIG 04244315
Bekkentherapie
Dry Needling
Zwangerschapsgerelateerde klachten
Leefstijlcoach

Bekkentherapie in Purmerend

Bij ons in de praktijk is Daniëlle gespecialiseerd in bekkenklachten. U kunt bij haar terecht voor:

Geen wachtlijst

Heeft u last van uw bekken of wilt u bekkencheck inplannen? Maak dan een afspraak bij Daniëlle. Wij snappen dat u snel geholpen wilt worden en hanteren daarom geen wachtlijst.

Bekkentherapie vindt vier dagen plaats op onze locaties aan de Zuiderweg 115e en De Graeffweg 74.

Heeft u vragen? U kunt ons altijd vrijblijvend mailen of bellen.