Skip to content

Een operatie, gepland of ongepland, kan een ingrijpende gebeurtenis zijn. Daar wilt u goed van herstellen. Met fysiotherapie leert u weer goed te bewegen. Dat doen we door te werken aan de nodige kracht en uithoudingsvermogen die nodig is om goed te herstellen.

Revalideren met fysiotherapie

De meeste operaties worden gepland, zoals bij een nieuwe heup. Maar soms is er ook een ongeplande operatie nodig, bijvoorbeeld als u een ongeluk heeft gehad. Hoe dan ook vraagt een operatie vaak veel van uw lichaam. Niet alleen de narcose, maar ook mogelijke pijn tijdens het herstel kunnen een rol spelen. 

Natuurlijk wilt u graag goed herstellen van uw operatie. Daar heeft u kracht en uithoudingsvermogen voor nodig. Samen met onze fysiotherapeuten kunt u hieraan werken. Met ons revalidatietraject wordt uw mobiliteit, coördinatie, spierkracht, stabiliteit en uw conditie verbeterd. Zo helpt fysiotherapie u om snel en goed te herstellen. 

*

Onze fysiotherapeuten helpen u om snel en goed te herstellen

*

De operatie achter de rug: en nu?

Waarschijnlijk wordt u naar ons doorverwezen voor revalidatie door uw arts na de operatie. U bent opgelucht, want de operatie is goed gegaan. Maar u merkt dat uw lichaam er enorm onder te lijden heeft gehad. Dat ziet u vooral terug in uithoudingsvermogen en kracht. Alles is erg gevoelig na zo’n operatie en dat maakt het allemaal nog iets lastiger om te gaan bewegen. Wat mag nu wel en wat mag juist niet? Als fysiotherapeuten kunnen wij u hier meer over vertellen en u begeleiden in uw herstel.

Individueel schema

Binnen onze praktijk maken we in principe gebruik van standaardmethodes om te revalideren zoals bij een totale knie of heup operatie. Maar daar wordt natuurlijk ook wel eens van afgeweken. Want we kijken primair naar uw situatie en wat u graag wilt bereiken. Daar passen we ons op aan. Omdat er veel onderzoek is gedaan, weten we precies hoe zo’n operatie in z’n werk gaat, waar er nadien op gelet moet worden en wanneer we met welke spieren aan de slag kunnen gaan. Dit betekent dat we voor elke patiënt een individueel schema opstellen om zo goed mogelijk te kunnen revalideren na een operatie.

Sterke, soepele spieren en goede houding

Revalideren richt zich op het terughalen van uw oorspronkelijke kracht, het herstellen van het evenwichtsorgaan en het verbeteren van uw spierconditie- en souplesse. Het traject kent meerdere fases. In het begin gaat het vooral om spierversoepeling en daarna gaat u aan de slag met spierkracht. Elk stadium heeft bepaalde oefeningen. Wij bespreken gedetailleerd hoe zo’n oefening in zijn werk gaat en begeleiden u zoveel mogelijk met de uitvoering. De oefeningen zijn veelal gericht op een betere lichaamshouding, motoriek, evenwicht en balans.

Goed en efficiënt revalideren met fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten zullen niets overhaasten, want we willen graag met aandacht elke stap zetten om u niet te overbelasten. Hierin is het heel belangrijk hoe u zich voelt bij het herstel, vooral na een operatie is het goed om dat in de gaten te houden. Zeker als het weer wat beter gaat, heeft u misschien de neiging om te snel te willen gaan. Hier waken wij voor en we zorgen dat u de rust en de doelgerichtheid behoudt om goed te kunnen revalideren.

Neem gerust contact op

Hoe beter uw conditie is voordat u geopereerd wordt, hoe sneller u revalideert. Als u een geplande operatie heeft, is het verstandig om vooraf aan uw conditie te werken zodat u fit bent als u de operatie moet ondergaan. Maar ook na een operatie speelt fysiotherapie een belangrijke rol om snel en goed te herstellen. Onze fysiotherapeuten in Purmerend en Zuidoostbeemster kunnen u hierin adviseren en begeleiden. Neem dus gerust contact op zodat u straks snel weer uw leven kunt oppakken.