Skip to content

Fysiotherapie bij amputatie van het onderbeen

blog fysio amputatie onderbeen

Een amputatie van het onderbeen is een operatie met grote gevolgen, onder meer omdat u opnieuw moet leren lopen en bewegen. De fysiotherapeut kan u hierin begeleiden zodat u goed herstelt en snel kunt omgaan met de nieuw ontstane situatie.

Wat is amputatie van een onderbeen?

Onder een amputatie verstaan we het afzetten van een deel van het menselijk lichaam, bijvoorbeeld een teen, voet, been of een deel ervan. Duidelijk is dat een amputatie een ingrijpende gebeurtenis is voor de patiënt, de familie en de omgeving maar ook voor de arts. Daarom zal pas na zeer zorgvuldig afwegen een dergelijke operatie worden voorgesteld.

De redenen om een amputatie te adviseren kunnen verschillend zijn:

  • ernstige vaatproblemen
  • suikerziekte
  • een ongeval

Fysiotherapie kan u zowel voor als na de operatie helpen om goed te revalideren. Hieronder vertellen we wat de fysiotherapeut in welke fase van het proces voor u kan betekenen.

*

Met fysiotherapie kunt u mobiliteit, kracht en conditie behouden

*

Fysiotherapie bij een onderbeenamputatie

Voor de operatie:

Voor de operatie kan uw fysiotherapeut:

  • Oefeningen voorschrijven voor uw preoperatieve conditie en om de kracht en flexibiliteit van de heup en knie te verbeteren.
  • Aanleren hoe met een rollator of krukken moet lopen.
  • Vertellen wat u na de procedure kunt verwachten.

Direct na de operatie:

Na de operatie zult u ongeveer 5 tot 14 dagen in het ziekenhuis blijven. Uw wond wordt verbonden en krijgt op de plek van de operatie misschien ook een drain, een buisje dat wordt aangebracht in het gebied om overvloedig vocht af te voeren. Pijn wordt bestreden met medicatie.

Fysiotherapie begint al snel na de operatie zodra uw conditie stabiel is en de dokter toestemming geeft. De fysiotherapeut zal uw medische en chirurgische geschiedenis bekijken en u bezoeken aan uw bed. De eerste paar dagen van de behandeling kunnen het volgende omvatten:

  • Voorzichtig strekken en bewegingsbereikoefeningen.
  • Leren om te rollen in bed, zitten op de rand van het bed en veilig naar een stoel te bewegen.
  • Leren hoe u het geopereerde ledemaat moet houden om contracturen (het onvermogen om de knie helemaal te strekken, wat resulteert in een ledemaat dat teveel gebogen blijft) te voorkomen.

Zodra u medisch stabiel bent zal uw fysiotherapeut u leren hoe u kunt omgaan met een rolstoel en hoe u kunt staan en lopen met een loophulpmiddel.

Fysiotherapie na amputatie bij het krijgen van een prothese

In onze praktijken voor fysiotherapie in Purmerend kan er in samenwerking met Team Frank Jol worden gewerkt aan revalidatie bij het krijgen van een prothese na een amputatie. Want soms is trainen in de buurt voor u gemakkelijker en laagdrempeliger. Wij beschikken over drie vestigingen in regio Purmerend, dus er is altijd wel een locatie bij u in de buurt. Neem gerust contact op voor meer informatie.

Voorkomen van contracturen na een onderbeenamputatie

Een contractuur is de ontwikkeling van verstijving van zacht weefsel waardoor beweging van het gewricht wordt beperkt. De aandoening komt voor wanneer spieren en zacht weefsel stijf en vezelig worden door gebrek aan beweging. De meest voorkomende contractuur na een onderbeenamputatie ontstaat aan de knie wanneer die gebogen is en niet in staat om te strekken. De heup kan ook stijf worden. Het is belangrijk om contracturen vroegtijdig te voorkomen.

Uw fysiotherapeut zal u helpen om een normale houding en bewegingsbereik in uw knie en heup te behouden. De therapeut zal u leren hoe u uw ledemaat moet houden om te voorkomen dat een contractuur zich ontwikkelt en u strek- en houdingoefeningen uitleggen om een normaal bewegingsbereik te houden.

Zwelling en compressie na een onderbeenamputatie

Het is normaal om na de operatie te maken te krijgen met zwelling. Uw fysiotherapeut helpt u om compressie (druk) te houden op het overgebleven ledemaat om die te beschermen en de zwelling te verminderen, te controleren en te laten genezen. Compressie kan worden bereikt door:
  • Oedeemtherapie
  • Inzwachtelen van het ledemaat met elastisch verband
  • Dragen van een steunkous

Neem gerust contact op

Een onderbeenamputatie is een ingrijpende operatie. Wij begrijpen dat u hier vragen over kunt hebben, ook over hoe onze fysiotherapeuten u hierin kunnen begeleiden. Aarzel dus niet om contact met ons op te nemen als u informatie zoekt. Wij staan u graag te woord.