Skip to content

Help! Ik heb zo’n last van stijve spieren

schouderklachten blog stijve spieren

De laatste tijd worden we vaker gebeld door mensen die last hebben van ‘stijve spieren’. Nu mogen we natuurlijk blij zijn met een stevig spiercorset, want anders zouden we in elkaar storten, maar te stijf is natuurlijk ook niet goed. Stijve spieren kunnen hard aanvoelen en trekken minder krachtig samen. Heel vervelend, maar wat kunt u eraan doen? Dat leest u in dit blog.

Stijve spieren, een veel voorkomende klacht

Spierstijfheid is een veel voorkomende klacht. Stijve spieren ontstaan omdat bij een overdreven belasting de spiercellen heel wat energie verbruiken en ze meer zuurstof nodig hebben. Indien de geleverde zuurstof ontoereikend is, wordt er melkzuur gevormd. Dit zuur zal zich na verloop van tijd opstapelen in de spiercellen. De belasting zorgt daarnaast ook voor kleine scheurtjes in spiervezels. Dit alles leidt vaak tot stijfheid en pijn.

De stijfheid begint meestal de dagen na de inspanning en kan enkele dagen aanhouden.

*
Stijve spieren herstellen niet sneller door het gebruik van geneesmiddelen
*

Oorzaken van stijve spieren

Spierstijfheid ontstaat meestal na een te lange of overdreven intensieve belasting van uw spieren. Sporttrainingen zijn dan ook de meest courante oorzaak. Hiervoor kunt u op ons gratis sportspreekuur komen.

Maar ook wanneer u gespannen bent of langdurig in eenzelfde houding zit of werkt, kunt u stijve spieren krijgen. De pijn ontstaat dan vaak veel subtieler waardoor de oorzaak moeilijker te achterhalen is. Bij ons in de praktijk behandelt Stephanie vaak klachten die met spanning of stress te maken hebben of met onbegrepen lichamelijke klachten (psychosomatische fysiotherapie). Daar kunnen stijve spieren ook onder vallen.

Soms treden stijve spieren op zonder voorafgaande belasting en is het een symptoom van een aandoening zoals een infectie. Vaak zijn er dan ook andere symptomen aanwezig.

Ook bij het ouder worden of bij een passieve levensstijl kunt u soms last krijgen van stijve spieren. Dan heeft u  vaker ’s morgens last en verdwijnt het stramme gevoel door te bewegen.

Wat kunt u eraan doen?

Als u geregeld last hebt van stijve spieren, bijvoorbeeld ’s morgens, is regelmatig bewegen de beste remedie. Probeer dagelijks een halfuur matig intensief te bewegen om je spieren en gewrichten zo soepel mogelijk te houden. Geef de voorkeur aan beweging die de spieren en gewrichten niet te zwaar belasten zoals wandelen fietsen of zwemmen. Vindt u het moeilijk om alleen te bewegen, dan kunt u ook eens een kijkje komen nemen bij onze nieuwe FysioFitness groep.

Heeft u stijve spieren de dagen na een zware fysieke inspanning, geef uw spieren dan het best de nodige rust. Doe geen zware fysieke inspanning meer tot uw spieren voldoende hersteld zijn. Een rustigere inspanning, zoals een lichtere training dan u gewend bent, kan eventueel wel. Soms zal hierdoor de stijfheid zelfs verbeteren.

Stijve spieren zullen niet sneller herstellen door het gebruik van geneesmiddelen.

Kortom, bewegen is het beste. Lukt dit niet of weet u niet welke oefeningen u kunt doen, dan bent u bij ons van harte welkom voor: