Skip to content

Hand, pols en elleboog

BEHANDELINGEN

Waar heeft u last van?

Klachten aan hand, pols en elleboog:

Carpaal Tunnel Syndroom

CTS
tintelingen, pijn of doof gevoel in duim, vingers of handpalm

Carpaal Tunnel Syndroom (CTS) is een veel voorkomende aandoening aan de pols en hand, waardoor het gebruik van de hele arm aangedaan kan worden. Dit wordt veroorzaakt door druk op de zenuw aan de onderkant van de handpalm (n.medianus). Omdat mensen veel van hun handen en polsen vragen is CTS een veel voorkomende aandoening, die 1 op 20 Nederlanders treft. Een operatie voor deze aandoening wordt veelal uitgevoerd aan de pols en hand. Gelukkig kan fysiotherapie voor veel mensen met een CTS vaak de pijn en gevoelloosheid verlichten en zonder een operatie weer normaal de hand en pols gebruiken.

Peesschede ontsteking van de duim

Tendovaginitis van De Quervain
Peesontsteking abductorpollis longus en/of extensorpollicis brevis
De Quervain tendinopathie
De Quervain tendinitis
De Quervain tendinose

De Quervain tendinitis is een peesontsteking van de strek- en spreidspier van de duim. Deze polsklachten duimzijde ontwikkelen zich in de loop der tijd. Daardoor ontstaan er aan het begin de volgende symptomen:

  • Stijf gevoel en pijn aan de bovenkant van de pols en de eerste vinger
  • De pijn en stijfheid is ’s morgens voelbaar en verdwijnt gedurende de dag

Instabiliteit van de pols

banden die de polsbotjes verbinden zijn verzwakt
polsbotjes bewegen niet meer vloeiend, kunnen kraken

Bij een instabiele pols hebben mensen vaak een onzeker gevoel over de pols. Dit komt voornamelijk doordat deze o.a kan kraken. Er zijn veel verschillende oorzaken aan te wijzen voor een instabiele pols. Uw fysiotherapeut kan u helpen om deze oorzaak te achterhalen en samen met u zoeken naar een oplossing voor uw instabiele pols.

Duimbasis slijtage

Duimbasis artrose

Duimbasisslijtage kan op verschillende manieren ontstaan. De meest voorkomende oorzaak van duimbasis artrose is het ouder worden. Ruim 35 procent van de mensen boven de 55 jaar heeft er last van, met name vrouwen. Daarnaast kan door intensief sporten of zwaar werk overbelasting ontstaan die voor extra duimbasis slijtage zorgt. Denk bijvoorbeeld aan een kapper of musicus. Het kan ook ontstaan door directe beschadiging van een van de bandjes (“ligamenten”) of na een breuk. Ook erfelijke aanleg kan een rol spelen.

Slijmbeursontsteking bij de elleboog

Elleboog bursitis
Studenten elleboog
Olecranon bursitis

Een slijmbeursontsteking van de elleboog is een vervelende en pijnlijke blessure. Bij deze blessure ontstaat er een zwelling aan de achterkant van de elleboog. Het is belangrijk om de elleboog rust te geven en op de juiste manier te bewegen. De fysiotherapeut kan u hierbij goed helpen.

Golferselleboog

Golferarm
Extensorcarpiradialis brevis tendinopathie
Pronatortendinopathie

Een golferselleboog is een veel voorkomende blessure en vergelijkbaar met een tenniselleboog. De blessure komt vaak voor bij mensen tussen de 40 en 60 jaar oud. Bij deze blessure ervaart u pijn aan de binnenkant van de elleboog. Een golferselleboog kan weggaan met de juiste balans van bewegen en rust. De fysiotherapeut kan u hier goed in adviseren.

Tenniselleboog

Tennisarm
Laterale epicondilitis
Extensortendinopathie
Extensorcarpiradialis brevis tendinopathie

Bij een tenniselleboog is de pijn vooral gelokaliseerd aan de buitenzijde van de elleboog. Het is de meest voorkomende klacht aan dit gewricht. De fysiotherapeut kan u adviseren hoe u het beste met uw arm kunt omgaan en hoe u pijnlijke handelingen aan kunt passen, waarmee het eigen herstel wordt bevorderd. Als er twijfel bestaat over uw klacht, dan kunnen we altijd overgaan op een echo.

Lees ook Heb ik een tennisarm op Thuisarts.nl.

Uw specialist: Sander Blaauw

Hand, pols en elleboogklachten
Echografie

In onze praktijk is Sander gespecialiseerd in hand-, pols- en elleboogklachten.
Bij twijfel zal hij eerst een echografie maken of contact opnemen met een specialist in hand- en polszorg.

Lees op onze website meer over Handtherapie.

←  Terug naar Alle Behandelingen